Grundidén borta

Kalle Anka Cup har en mer än 40-årig historia som ett – fram till regionaliseringen – unikt tävlingskoncept i svensk tennis. Dessvärre är detta fina upplägg numera i många stycken övergivet.
Kalle Anka Cup var som ett juniortennisens OS, till vilket man kvalificerade sig som representant för sitt landskap, d v s de gamla distrikten. Olika distrikt kunde ha olika modeller för att utse deltagarna i Sverigefinalen i Båstad, bl a beroende på distriktens vitt skilda storlekar.
Ett var emellertid gemensamt i grundkonceptet, en representant per distrikt och klass. Huvudsyftet var inte att nödvändigtvis få med alla topp 10-spelare i landet till Båstad. Precis som i OS, där det finns utrymme för t ex mediokra skidåkare från exotiska länder som inte skulle vara ens topp 50 i nordisk konkurrens, fanns det plats för kanske en 15-årskille från Gotland, som måhända bara hade varit tia i Småland.
So what, de bästa slog sig förstås i regel fram, även om det då och då blev stopp i tuff hemmakonkurrens. I vinnarrullorna finns de flesta av våra stora genom tiderna med. Björn Borg vann i premiärtävlingen 1970. Mats Wilander och Stefan Edberg kan också titulera sig Kalle Anka-vinnare för att nämna de allra största.
En kuriositet med extra knorr så här i efterhand är att Jonas Björkman aldrig tog sig till Sverigefinal. Jonas hade ju en sen utvecklingskurva och stoppades oftast redan på hemmaplan i Växjö av jämnårige, omutligt bollsäkre, Johan Nilsson.
Numera representerar man sin region i Båstad. Att spela för det konturlösa Region Syd i stället för Småland går väl att stå ut med. Mer sorgligt är att man har begått övergrepp på den fina grundidén genom att föra in wild cards. I den nya ordningen kan man få wild card både till regionsfinalen och Sverigefinalen, ett helt onödigt och omotiverat tilltag, tycker jag; framför allt wild cardsen i regionsfinalen.
Sju regionsvinnare är förstås mindre än 23 distriktsvinnare. Man har alltså varit tvungen att finna en modell för att få upp deltagarantalet i Båstad. Det nya formatet med 16 spelare och inledande poolspel är bra.
Att båda finalisterna i regionsfinalen går vidare kan man köpa. Hellre än att fylla upp med två wildcards kan man efter avslutat regionsspel utse två lucky losers. Med ett sådant förfarande spelar alla från början. Åtminstone lite av grundidén!
– – – – – – – – – – – – –
Kommande helg arrangerar VTS zontävling, som kvalificerar till regionsfinal, en tävling där vi inte får se vår färska JSM-vinnare Kajsa Rinaldo-Persson. Kajsa har fått wild card till regionsfinalen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: