Ordningen återställd

– Ni får se tidernas bäste mot den den bäste just nu.
Ungefär så uttryckte sig regerande världsettan Rafael Nadal i segerintervjun efter semifinalvinsten mot Andy Murray på Rolamd Garros. Lika ödmjukt som sakkunnigt av spanjoren som inom loppet av några timmar riskerade att bli av med sin förstaplats på ATP-rankingen.
Vilken match det blev! Frågan är om det någonsin har spelats bättre tennis än det som presterades mellan Roger Federer, som var uträknad av många experter, och den sedan slutet av förra året obesegrade Novak Djokovic. Bortsett från andra setet, där Djokovic hade en rejäl svacka, var spelet helt briljant och bitvis på en osannolikt hög nivå. Federers avslutning av det högdramatiska fjärde setet var mäktig.
Inte bara Nadal utan många andra aktörer har agerat långt bak och hotfullt när sidlinjedomarna i årets tävling på Roland Garros. Därför var det välgörande att se två spelare, som vägrade att backa från baslinjen, såvida de inte var extremt pressade. Effekten blir ju på den här nivån ett gigantiskt högt tempo i spelet.
Ordningen är alltså återställd i den absoluta världstoppen, åtminstone för tillfället. På söndag blir det favorit i repris, Nadal mot den i Paris omåttligt populäre Federer.
För Djokovic var förstås förlusten extra bitter. Missad förstaplats på rankingen och missad tangering av John McEnroes svit på 42 raka segrar.
– – – – – – – – – – – –
Expertduon Mats Wilander och Annabell Croft är ju en njutning att lyssna på, oslagbara vid en jämförelse i idrotter alla kategorier. Den helsvenska kommentatorsduon Maria Strandlund-Tomsvik och Thomas Enqvist sköter sig också alldeles utmärkt. Att vägleda oss tittare nästan åtta timmar i följd utan att bli tjatiga är ingen lätt uppgift. Maria och Thomas klarar den galant.
Det är glädjande att konstatera att DN:s knivskarpe Johan Croneman är av samma uppfattning.
– – – – – – – – – – – –
En präktig arrangörsskandal var snubblande nära. Ett femte set hade inte kunnat genomföras på grund av mörker. Risken hade ju varit avvärjd om man startat kl. 13 istället för 14.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: