Vart är vi på väg?

Nej, det är inte Kristian Luuk i TV-succén På spåret som citeras. Det jag syftar på är det gamla fina tennisdistriktet Småland, som ju numera dväljs i regionen Tennis Syd och uppenbarligen inte mår särskilt bra.
Diagnosen var tydlig för en vecka sedan när regionsslutspelet i Kalle Anka Cup avgjordes i Ystad. Småland spelade här en minst sagt undanskymd roll, en roll som får larmklockorna att ringa.
I de tre pojkklasserna var samtliga finalister från Skåne. Tillståndet är alltså lika illa i smådistrikten Halland och Blekinge, som ju kompletterar den jättelika sydregionen.
Om man backar till semifinalerna, är den ende icke-skåningen i lottningsträden Hugo Regnér från Smålandsstenar bland 11-åringarna. Olyckliga lottningar kan förstås i någon mån ha bidragit till det pinsamt dåliga Smålandsresultatet. Men som i alla krissituationer är det bättre att se sanningen i vitögat än att försöka skönmåla.
På flicksidan ser det något bättre ut. Familjen Regnér höll sig framme även här genom Fredrika, som vann 13-årsklassen och vidare gjorde VTS-tjejerna Anna Hermann och Sandra Thour väl ifrån sig bland 15-åringarna. Båda föll knappt i varsin semifinal mot Lundatvillingarna Lenntorp.
Småländsk tennis är kvalitetsmäsigt ljusår från vad den en gång varit. De klubbar, som driver en bred och seriös verksamhet är lätt räknade. Juniortävlingarna i Småland ligger hästlängder efter de i Skåne vad gäller bredd och kvalité.
Rivalitet är ju stimulerande i alla sammanhang. Vi i Växjö TS har hög ambition med vår verksamhet, men lider allvarligt av bristen på konkurrens i vårt närområde. Kronoberg och Blekinge är vid sidan av Växjö och Karlskrona veritabla u-län i Region Syd.
Skåne och då speciellt Malmö-Lund-regionen liksom nordvästhörnet är förstås att gratulera. Den skånska dominansen skapar emellertid en allvarlig obalans i en geografiskt vidlyftig region, som ännu inte ”satt sig” som enhet fullt ut.
Småland, Blekinge och i viss mån Halland brottas med problem, som inte finns i åtminstone större delen av Skåne. För att undvika marginalisering av tennisen i framför allt F, G  H och K län måste specialåtgärder sättas in av Region Syd. Alternativet – det som jag tror är den bästa helhetslösningen – är att klyva regionen i riktning nordväst – sydost, så att Småland och Blekinge ”bildar eget”. Skåne har i många stycken samma karaktär som storstäderna Stockholm och Göteborg, vilka ju utgör egna regioner.

Annonser

2 Responses to Vart är vi på väg?

  1. bollfokus skriver:

    Hur det står förresten till med antalet utövare. Har du tillgång till några siffror över antalet klubbar och registrerade spelare i olika åldrar över landet senaste 20 åren? Kan man möjligen hitta svar där?

  2. Jan Malmberg skriver:

    Jag tycker att Småland ska ställa sig frågan: Vad kan vi göra för Region Syd.
    Småland har väl inte någon gång varit särskilt intresserade av att vara med i Regionen överhuvudtaget. Kanske skulle en föryngring på ledande poster inom Smålands tennis vara en väg. Växjö TS är kanske för dominanta, och det kanske hämmar dom mindre klubbarna. Småland har en fantastisk tennistradition, som jag tror håller på att raseras. Jag skulle önska att Småland lyfter blicken och vidgar vyerna. Vi vill ha er med i Regionen, men ni måste också hjälpa till. Ni har så mycken kunskap att dela med er av, gör det. Ensam är inte alltid bäst. Tillsammans kan vi göra stora saker för Svensk Tennis. Det är lättare att jobba med omvärlden än mot densamma.

    mvh Janne Malmberg, Hyltebruks TK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: