Talang eller träningsprodukt

Jag har uppmärksammat henne tidigare, Ylva Kaiser, som skriver krönikor på den dessvärre numera sorgligt inaktiva bloggen Down the line 2.0. ”Talang eller träningsprodukt” är rubriken på hennes senaste välformulerade alster.
Tag gärna del av innehållet och fundera speciellt kring slutklämmen:

Sist men inte minns finns de spelare som klassas som ”träningsprodukter” – de som inte har någon talang att tala om men som genom vilja och motivation kämpar sig igenom träningspass efter träningspass. Det kommer aldrig att gå lika lätt för dem som för talangerna, men det gör inte deras förmåga mindre beundransvärd: tvärtom. Träningsprodukterna är på sätt och vis de verkliga talangerna, för de har förmågan att visa en hel värld hur fel man kan ha. Genom hårt arbete, intresse och inspiration visar de att det är möjligt att övervinna både motståndare med naturlig begåvning och fysiskt ideala förutsättningar, och sakta men säkert jobbar de sig högre och högre upp i tennishierarkin. Många gånger är det dessa spelare som håller allra längst. De når kanske inte allra högst, men de blir tillräckligt bra för att vi ska ge dem den uppmärksamhet de förtjänar och större erkännande än de normalt får.

De har inte fått något gratis, men de tänker heller inte ge sig utan strid. Och är inte det, på ett sätt, tennisens viktigaste egenskap?

Tankarna går spontant till Björn Rehnquist, den beundransvärde Göteborgskämpen, som aldrig riktigt nådde upp till ATP-nivå och som nu har lämnat arenorna. Filip Prpic är en annan habil spelare som kan placeras in i facket träningsprodukter. I ”forntiden” drällde det av denna kategorin spelare.
Det känns som att de genuina ”slitarna”, en kategori som sporten så väl behöver, är på väg att bli ett lika sällsynt släkte i svensk tennis som serve-volley-specialisterna.

Annonser

2 Responses to Talang eller träningsprodukt

 1. P skriver:

  Fast är det så förvånande egentligen att slitarna försvinner från tennisvärlden när man ser hur allt fokus ligger på ”talangerna”?

  Hur förbund, regioner och klubbar premierar de tidiga ”talangerna”, hur man talar fint om uppförandekoder och ”fair play” för att sedan ignorera/blunda när talangerna beter sig extremt illa/fuskar ”för han/hon är ju så bra, så vi måste ha lite överseende”.

  När slitvargarna som kämpar hårt, ser till att sköta sig exemplariskt, och sliter på med sin tennis och samtidigt ser hur man blir ignorerad/aldrig eller sällan får någon uppskattning – år efter år – så är det inte så konstigt om de till slut ger upp och går till någon annan idrott där de får mera ”cred” för sitt slit.

 2. Mohammed skriver:

  Prpic, träningsprodukt?!
  Filip är en stor talang med bra vilja men har alltid haft obefintliga ekonomiska förutsättninagar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: