Ekwall har koll på Båstad

Patrick Ekwalls lika träffsäkra som läsvärda Expressen-krönika med ämnet Båstad under Swedish Open ger en intressant beskrivning av ännu en minnesvärd vecka i den svenska tennismetropolen, för min del någonstans runt 55:e genom åren.
Robin Söderlings magnifika uppvisning är självfallet huvudbehållningen. Därutöver är det bara att hålla med Ekwall om att det genuina tennisintresset glädjande nog inte bara håller sitt grepp om Båstad utan till och med förstärker det.
Det som följer här är däremot inget som är speciellt för Båstad, men nog är det dags för ansvariga på ATP-touren att ta itu med två irriterande företeelser, som har ett lätt löjets skimmer över sig:
• Handdukstorkandet i ansiktet och på händerna, som görs i tid och otid, är påfrestande. Det finns spelare, som ber bollkallen om hannduken efter 3-4 spelade poäng i matchen, oavsett om det är stekande sol eller gråkyla. Förr i världen hade de som svettades rikligt, t ex spanjoren Orantes, en handduk hängande i byxlinningen.
• Bollbesiktningen i de egna servegamen. Låt vara att bollarna kan vara lite ojämnt slitna när bollbyte närmar sig, men att börja välja och vraka mellan bollar i första eller andra gamet gör ju ett löjligt intryck.
Ritualer som de här nämnda ger sportens belackare vatten på sin kvarn. Att tennisen utsätter sig för denna simpla angreppsmöjlighet är onödigt. Det är läge för ATP att gå in och åtminstone begränsa fjantigheterna på lämpligt sätt.
Andra ritualer, som man kan ha synpunkter på, är dubbelspelarnas evinnerliga snackande mellan poängen i egen serve. Det kan bli rent komiskt, om t ex en lång överläggning – ofta med händerna för munnen – som för tankarna till österländsk mystik, resulterar i ett dubbelfel!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: