Stolt historia (19)

Året är 1979. Överst på prispallen på Båstads centercourt står Mats Wilander, ännu inte 15 år fyllda, från Växjö.
Sverige arrangerar för första och hittills enda gången Junior-EM, en stor händelse i tennis-Sverige och alldeles speciellt för närvarande VTS-are. På den tiden spelades hela JEM på en plats.
Sverige var, till skillnad från idag, en stormakt i europeisk tennis på 70-talet. Mats hade t ex vunnit 12-årstiteln i Tjeckoslovakien 1976.
Att vinna bland 16-åringar ett år ung var emellertid en alldeles extra högkaratig bedrift. De två konkurrenterna, som väntar på att få stiga upp på prispallen är finalopponenten Henri Leconte Frankrike och trean Josef Cihac från Tjeckoslovakien.
Sverige var som sagt ledande juniornation i Europa. ”Det svenska tennisundret” blev ett begrepp över hela tennisvärlden. I Båstad tog Sverige ytterligare en titel genom Göteborgaren Ulf Börjeson – idag klubbdirektör på GLTK – som vann bland 14-åringarna.
Mats och Leconte kom sedan att mötas många gånger på de storinternationella arenorna. Finalen på Roland Gaross 1988 – Mats´ stora år, då han vann tre Grand Slam-titlar – blev en repris på Båstad-finalen. VTS-aren vann för tredje gången på Parisgruset efter finalvinst över just Leconte.
– – – – – – – – – –
Idag är svenska JEM-framgångar en bristvara. Vi kunde dock den gångna helgen glädja oss åt Elias Ymers finalplats i 16-årsklassen, precis som Mats ett år ung. Elias spelar för övrigt i JSM:et i Strandbjörket i början av augusti.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: