JSM-funderingar (7)

Mycket kan sägas om tennisgymnasier. Kritiker menar att gymnasierna är oframkomlig väg för att utbilda nya elitspelare. I det konstaterandet ligger mycken sanning.
Under och efter JSM-et i Strandbjörket gled mina tankar in på ett sidospår. Viktor Odenbrink, Pontus Kumlin och Peter Malmström gick ut ProCivitas i våras. Viktor har några ämnen kvar och skall gå ett fjärde år. Peter har flyttat hem till Halmstad. Pontus är kvar i Växjö.
Viktor har bestämt sig för att satsa vidare. Pontus planerar att söka in på Coaching och Sport Management-utbildningen på Linnéuniversitetet. Peter umgås med liknande tankar. Alltså uppföljning av utbildningen på ProCivitas fast med olika inriktning.
Gemensamt för alla tre är, att de gjorde ett kanonjobb som domare och matchledare under JSM. Pontus svarade ja på stubben, när Calle på försommaren skickade ut mail med intresseanmälan. Peter åkte upp från Halmstad hela veckan så när som på finaldagen, då åtaganden därhemma kallade. Viktor anslöt, när det stod klart att tävlingsprogrammet inte lade hinder i vägen.
Alla tre jobbade från morgon till sen kväll och gjorde betydligt mer än sin plikt. De visade stor nyfikenhet, då kniviga situationer uppstod, och var allmänt vetgiriga då det gällde tävlingsadministration i stort. Därtill agerade trion gentemot spelare, tränare och föräldrar på ett sätt som gjorde dem till prydliga representanter för VTS.
Slutsats: Tre år på tennisgymnasium har gett betydligt mer än eventuellt förbättrad forehand och backhand. Viktor, Pontus och Peter visade med all önskvärd tydlighet att de har skaffat sig både bred tenniserfarenhet och hög social kompetens under åren på ProCivitas.
Vi önskar Viktor all lycka på den svåra vägen att slå sig in i yrkesspelarskrået. Lirare som Pontus och Peter är minst lika viktiga för svensk tennis, som t ex de som får rubriker på tennis.se för att de snor ihop en eller annan ATP-poäng men sällan kommer förbi proffstennisens bakgård.
Det jag här har beskrivit är givetvis också en honnör till våra gymnasietränare ”Tobbe” och Pontus och till ProCivitas Idrottsgymnasium med idrottsrektor Peter ”Kuno” Johansson. Ni gör ett mycket bra jobb!

Annonser

2 Responses to JSM-funderingar (7)

 1. Ola H skriver:

  Märklig kommentar att nedvärdera spelare som slåss på proffstouren. Tror vi har ett internt problem när vi själva nedvärderar våra spelare. Viktor Odenbrink är ju tex en långt mycket bättre idrottsman än alla Österlirare som dagligen får rubriker i smp? Och kan lätt jämföras med alla i Lakers som jag antar kommer hissas till skyarna närmsta månaden…

  • Åke Magnusson skriver:

   Ola H!
   Det var ingen nedvärdering, snarare en synpunkt på viss ensidighet i det som läggs ut på tennis.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: