Ett fall för genusforskare

Den nyanlagda minitennisbanan söder om bana 6 i Strandbjörket var livligt frekventerad och uppskattad, inte minst för sina spelegenskaper, under JSM. Oavsett väderomständigheter var det fullt ös.
Tuomas Heinonen – alltid skarpt iakttagande – gjorde  mig uppmärksam på, att det var bara pojkar som spelade, inte en tjej så långt ögat kunde nå. Efter JSM har jag dock noterat att åtminstone några enstaka tjejer, av vilka en var Ellinor Schön, har vågat sig ut på konstgräset.
Varför är det så? För killarna verkar allt givet. De organiserar sig direkt, till synes oavsett hur många de är, och spelet kommer igång. Är det tjejerna, som är blyga? Vill de inte spela mot killarna, eller vad är det för problem. Ett fall för genusforskare?
Tjejer, minitennisbanan är för er också!

Annonser

One Response to Ett fall för genusforskare

 1. Peter Eriksson skriver:

  Tjejer vill inte tävla mot killar (och när det handlar om ett gäng killar på en minitennisbana så handlar det alltid om ”tävling”). Inte ens i unga åldrar (när tjejerna ofta ligger lite ”före” killarna och däremot lätt skulle hävda sig, för att inte säga vinna, mot killarna).

  Givetsvis finns det undantag (en av mina tjejer är ett sådant). Men som en generell observation under ett antal år som förälder till två tjejer som spelar tennis och ishockey samt tränare inom ishockey så stämmer det dock.

  Jag under många år försökt peppa tjejerna i ett av LHCs Flickhockeylag att även träna med pojklagen som finns inom klubben (något som klubben uppmuntrar). Det är dock väldigt svårt, för att inte säga nästan omöjligt, att få tjejerna att vilja göra det (lyckas bara med några enstaka spelare).

  Inte ens träna tillsammans med killar vill en del tjejer (under en period förra säsongen var det lite ont om istider, så då ville klubben att Flick-laget skulle träna ihop med ett av 03-”ungdoms”-lagen (man pratar faktiskt inte ens om Pojklag, utan det är Ungdomslag, vilket jag gillar) där det även fanns ett par tjejer som tränade redan. Inte ens det fungerade – ett antal tjejer vägrade komma på de träningarna.

  Vad det beror på vete tusan, men tjejer och killar _är_ olika på många sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: