På förekommen anledning

I kölvattnet av den omständigheten, att allt fler tennismatcher numera spelas utan domare, har dessvärre då och då en viss råhet och otrevlig stämning utvecklats mellan spelare, erkannerligen juniorer. Tillmälet ”fuskare” har blivit oroväckande vanligt. Den som använder det epitetet om sin motståndare har nog inte alltid klart för sig vad han eller hon i själva verket beskyller sin opponent för.
Enligt Wikipedia, den fria encyklopedin, definieras fusk så här:

”Fusk är metoder för att skaffa sig fördelar på sätt som bryter mot skrivna eller oskrivna regler, till exempel i spel, examination av studier, eller näringsliv.”

Att beskylla någon fär att vara fuskare är alltså en synnerligen grav anklagelse. I vilda västern kunde t ex den som ertappades som fuskare i kortspel straffas med hängning. Inom idrotten är fuskare korrekt benämning på exempelvis den som dopar sig, inte på den som i stridens hetta felbedömer ett bollnedslag några centimeter.
Att använda språket med känsla och värdighet är givetvis viktigt i alla mänskliga kontakter. Inom idrotten lever vi efter rättesnöret att hålla etikens fana högt. Det är därför viktigt att i alla sammanhang ha ett vårdat språk med hyfsad känsla för ordens betydelse och valör. Att beskylla en tennismotståndare för att vara fuskare är ytterst allvarligt och saknar i de allra flesta fall relevans.
Feldomslut begås såväl med som utan domare. Jag tror och hoppas, att de allra flesta feldömningar är oavsiktliga. Den som med avsikt orättmätigt tillskansar sig poäng bör starkt överväga att ägna sig åt något annat än tennis.
Tennisungdomar, som i stridens hetta kastar ur sig glåpord, agerar förhoppningsvis i oförstånd. Icke desto mindre är det viktigt att den som beskyller sin motståndare för att vara fuskare tillrättavisas. Tävlingsledaren skall tillkallas för att återställa ordningen, om tendenser till otrevligheter är under uppsegling.

Annonser

3 Responses to På förekommen anledning

  1. […] hällde lite extra bränsle på debatten om fuskare idag på sin blogg. Ska bli intressant att följa inläggen som antagligen följer där. För egen del kommenterar jag […]

  2. Jonas skriver:

    Fusk är ett så otroligt vitt begrepp idag och förekommer i alla möjliga sammanhang, utan att det ibland fästs så stor vikt av själva innebörden. Dock är det så att inom juniortennisen är det rätt utbrett att avsiktligt stjäla poäng. Särskilt i de yngre klasserna. Ute ! skriks det innan bollen landar i gruset. Bollen kommer i snigelfart. Tråkigt, visst och dåligt humör ute på banorna, men det innebär inte att man av den anledningen kanske ska lägga racketen på hyllan. Så ädel är inte den vita sporten.

  3. Åsa skriver:

    Jag förstår verkligen inte varför dom stackars barnen skall spela utan domare..??? Kanske det är förklaringen till att vi inte har fler värdsstjärnor??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: