Bättre med riktig boll

Nioåringarna Adam Heinonen, i synnerhet, och Viljam Hansson har tagit upp mycket och intressant utrymme i tidernas regnblötaste Växjömästerskap.
Idag bevittnade jag större delen av första set, då de båda möttes i 10-årsfinalen i ett för ovanlighetens skull tennisvänligt Strandbjörket. Spelet var av mycket hög klass för att äga rum på nioårsnivå. Speciellt frapperande var farten och längden på bollarna i slagduellerna liksom killarnas drivna serveteknik och fotarbete.
Växjömästersterskapet är ingen sanktionerad tävling, varför vi hade friheten att spela med ”riktig” boll, vilket givetvis också gjordes. Tanken slog mig, hur skulle matchen ha sett ut, om vi hade spelat med maxiboll?
Det kan låta tjatigt, men än en gång konstaterar man att spel med den riktiga bollen, lagom använd, behärskas helt utan problem av alla dem, som spelade i Växjömästerskapets 10-årsklasser, och de var glädjande många både på pojk- och flicksidan. På den nivå, som Adam och Viljam befinner sig, känns spel med maxiboll närmare minitennis än riktig tennis.
Att tvinga 9-åringar med Adams och Viljams kvalitéer att spela med maxiboll ytterligare ett år, om de vill spela sina egna klasser, känns kontraproduktivt. Risken är jätestor, att de väljer att avstå spel där de i första hand hör hemma.
Maxibollen är bra, där den hör hemma. Upp till och med IfSO-nivå är en naturlig gräns. Beslutet, som ju har internationellt genomslag, att tvingas ha maxiboll i sanktionerade tävlingars 10-årsklasser är olyckligt.
Apropå Adam, så gjorde den talangfulle 9-åringen det som var självklart på den gamla goda tiden. Adam spelade nämligen i stort sett allt som gick att spela, och menyn i Växjömästerskapet är diger. Speciellt intressant var att konstatera att Adam och även Viljam flåsade flera av våra duktiga 12-åringar i nacken. Vidare hade Adam matchboll mot Bertil Karlsson i herrsingel motion-finalen.
Den erfarenhet, som Adam skaffat i Växjömästerskapet, kommer att vara guld värd i hans fortsatta tennisliv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: