Lagom är bäst

Träningsmängd är ett hett ämne inom ungdomsidrotten, inte minst tennisen. I Smålandsposten kunde man häromdagen läsa om 16-årige Östertalangen Elias Todewski, som väljer att stiga av klubbens elitsatsning och ta time out från fotbollen.

-Det har blivit för mycket träning. Jag har tappat lusten, säger 16-åringen.

Inom VTS är vi måhända avvikande från många andra klubbar, då det gäller mängdenorganiserad och tränarledd träning i unga år. Vi menar att det bl a måste finnas utrymme för andra idrottsaktiviteter än tennis under någorlunda avstressade omständigheter, när man är i 11-13-årsåldern. Tidig specialisering kan vara vanskligt.
Däremot ser vi inga risker, enbart fördelar, med kompletterande spel på egen hand och på eget initiativ. Den sortens aktivitet är värd all uppmuntran kan aldrig bli överdoserad. Barnen själva måste få bestämma hur mycket de vill träna utöver den kvantitet, som klubben tillhandahåller.
Todewskifallet är inte unikt. Inom tennisen och säkerligen de flesta andra idrotter finns gott om paralleller. Ofta är avhoppen givetvis mer komplicerade än att vara relaterade till enbart träningsmängd.
Den viktiga tankeställaren är förstås: hur skall man agera för att motverka de alldeles för tidiga avhoppen? Inom VTS tror vi givetvis på vårt upplägg, men något givet facit finns inte.
Vi är dock säkra på, att det måste finnas utrymme för att öka träningsdosen i sen juniorålder, då man gjort sitt slutgiltiga val av idrott och är mogen att ta till sig större träningskvantiteter. Det utrymmet finns inte, om man lägger sig på Carnellonivå i 11-12-årsåldern. Då blir det som den klassiska men omöjliga Hagalundstaktiken: Starta i högsta tempo och öka sedan undan för undan…
Det absolut viktigaste är emellertid, att våra idrottsungdomar idrottar på sina egna villkor, inte på föräldrarnas eller tränarnas. Viktigt är också att få de unga att inse, att tennis är en livslång följeslagare som höjer livskvalitén även om man inte når ATP-nivå.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: