Jonas skräder inte orden

Fredrik Persson vill i en kommentar till mitt senaste inlägg, att jag skall lämna synpunkter på Jonas Björkmans färska sågning av svensk juniortennis. Det jag har uppmärksammat i ärendet är Stefan Holms artikel i Aftonbladet.
Utan att veta något rörande omständigheterna kring Jonas´ matcher för Saltsjöbaden, känner jag igen en hel del av det Jonas beskriver. Jag tycker att det är bra och på tiden att man börjar se sanningen i vitögat, då det gäller allmäntillståndet i svensk tennis.
Jonas har säkerligen, främst genom sitt engagemang i Next Generation-satsningen men också i Stockholm Open och i Swedish Open, hunnit skaffa sig en fyllig bild av tillståndet i svensk tennis idag, juniorsidan inkluderad. Därför ligger det tyngd i hans på gränsen till brutala kritik. Vapendragaren Thomas Johansson har ju för övrigt tidigare framfört liknande synpunkter.
Att Jonas skåpar ut en av landets 5-6 bästa 16-åringar, är väl däremot i sig inte särskilt uppseendeväckande. Nivån på svensk juniortennis är som bekant fjärran från vad den var på slutet av 70-talet och början av 80-talet. Då hade det varit uppseendeväckande om en föredetting gått och vunnit över en 16-årig Mats Wilander eller Stefan Edberg
Det intressanta är snarare hur avklädningen har skett. Hur såg det ut beträffande inställning, kampvilja, spelglädje etc? Fanns det någon fighting spirit a la Johan Elmander? 
Att få tillfälle att spela match mot Jonas bör ju var julafton för en uppåtsträvande 16-åring. Man anar mellan raderna att det inte riktigt var så i det aktuella fallet.
Däremot är jag lite tveksam till slutmeningen i artikeln

”Samtidigt är det inte killarnas fel. Tränarna måste ta sitt ansvar och göra tennisen rolig, säger Jonas Björkman”.

Visst är det skiftande kvalité på svenska tennistränare, precis som fallet är i alla yrkesgrupper. Jag vågar dock påstå att de flesta av våra bättre svenska juniorer har väl eller mycket väl kvalificerade tränare med stort engagemang. Problemet är nog snarare att juniorerna inte är beredda att fullt ut underkasta sig det tuffa jobb som är nödvändigt.
Den nedåtgående utveckling vad gäller svensk tennis´ ställning internationellt har pågått alldeles för länge. Hur den skall åtgärdas känns som en kvalificerad tiotuenkronorsfråga, i vilken alla som värnar om svensk tennis bör engagera sig.

Annonser

3 Responses to Jonas skräder inte orden

 1. Ola H skriver:

  Att ett exproffs som JB besegrar en 16-åring innan han fyllt 40 är inget märkvärdigt i sig. Att jag som +40 åring, utan att ens ha varit klass 2-spelare i livet, hållr jämna steg med 16-åringar som ligger 10-15 i Sverige – är däremot lite alarmerande…?

  Min bedömning är att topp 3-4 i Sverige idag på juniorsidan är mycket bra spelare, välutbildade i alla avseenden och matchade med förnuft och coachade med kompetens. Dessutom har de idag via region och förbund fina tävlingsresor, fysprogram och extrasatsningar. Dvs de har ett bra tennisliv och kan mycket.

  Sen, är det värre? Kompetensen faller snabbt och anledningen är fega klubbar. Man är glad att få fram en ”talang” och tror att de måste välja att satsa på en person/årgång och då tar man den enkla vägen och ser till resultat, kanske i KAC 11 år eller ett JSM 12.

  Men, man glömmer att titta på omgivningen och framförallt hjärtat? Är spelarens egna drivkraft och passion där? Eller är det en förälder som puffat junioren till lite mer tennis än övriga för att ligga före tidigt i åren? Har klubben därmed försummat killarna/tjejerna strax bakom som egentligen har lika stor möjlighet att ”lyckas” längre fram? De som lirar själva, fixar saker, är intresserade eller som väljer att lira innebandy eller fotboll vid sidan om ett par år extra.

  Vilka tappar vi inte bort här på vår iver att 10-12- åringar måste ha x timmar med privat tränare?

  Är det inte också f.ö lustigt att vi gått en omvänd väg vad gäller inne-ute komplement. På 70-80-talet gillades det om en tennisjunior hade en extra vinteridrott som komplement då tennistiderna var få och tävlingarna ännu färre. Nu borde alla tennisjuniorer ha en typisk sommaridrott som komplemment då all träning är nedlagd när det finns som mest tid….

  Och var finns debatten? Hur snackas det i tränarleden idag?

 2. Fidde Rosengren skriver:

  Ola,

  Grymt bra skrivet. Jag sätter mitt tumavtryck under ( nästan ) varje rad.
  Mvh. Fidde Rosengren

 3. Jonas skriver:

  Varför det inte kommer fram några nya stjärnor i svensk tennis har avhandlats i mer än tio år. Det är bara att läsa gamla tennistidningar som ligger i hyllorna. Det handlar till största del nu som då, att det inte kommer fram bra juniorer på pojksidan. Tjejerna då ? Nä inte så stort intresse. Tennisen är en helt annan sport idag jämfört med fornstora dagar Borg, Wilander, Edberg och övriga hjältar.Gläds lite åt de juniorer som är duktiga.
  Björkman och Johansson på gomorron TV idag förde ju fram det vanliga att eget spel utan tränare det är så viktigt och ja.. Förr gick det kanske men inte idag. Tekniken, tempot, kraften m m i tennisen har utvecklats så otroligt mycket, så det krävs engagerade tränare som timme efter timme nöter in slagen. Den tränartypen saknas, finns väl undantag, men överlag ser man inte det. I jämförelse med ex hockeyn där gamla a-lagsspelare tränar lagen och har sina egna barn med. Finns ett naturligt personligt engagemang och det fattas inom tennisen. Någon betalning är det inte tal om. Tennistränare får betalt för varje timme och även juniorer som hjälper till får betalt.
  Percy hur mycket tränade inte han med Borg. Det är det man kommer ihåg, inte vilken klubb Björn spelade för SALK eller Kungliga ? ja den tennisinsatte vet givetvis, men inte folk i allmänhet.
  Blicka framåt nån gång och inte bara dröm tillbaka om forna tider. Det kommer säkert inom sin tid fram någon junior som tar steget till topp 50. Johanna och Sofia ska vi vara stolta över och lyft fram tjejerna mer i debatten. Tack för ordet Jonas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: