Klubbarna måste stärkas

I Strandbjörkshallen snurrar det på som vanligt. Engagerade tränare och glada adepter ger ett förtroendeingivande intryck.  Förmodligen ser det likadant ut i många andra tennishallar i Sverige. Vadå? Varför skulle det vara på något annat sätt?
Jo, det är ju kris i svensk tennis. Insatsen i Stockholm Open, i Robin Söderlings frånvaro, är den sämsta på 40 år, ett faktum som självfallet penetreras och inte går att blunda för. Livskraftiga och hoppingivande gräsrötter är en lisa för tennissjälen i detta i dubbelt avseende bistra höstrusk.
Många krafter verkar för att försöka ta Sverige tillbaka till tennisens finrum. Svenska Tennisförbundet har tagit ett samlat grepp för att göra Båstad till ett alternativ för de mest lovande. Good to Great-satsningen i Stockholm med Magnus Norman, Nicklas Kulti och Mikael Tillström är en annan möjlighet,  baserad på kontinentala förebilder.
Däremot känns det som att verksamheten på gräsrotsnivå, alltså den i klubbarna, måste få ett rejält stöd. Väl fungerande klubbar är en förutsättning för att storsatsningar som de nämnda skall ha något material att jobba med. Med en bred basverksamhet ökar chanserna att få fram nya toppspelare.
Somliga proffstyckare menar att klubbarna har spelat ut sin roll som producenter av nya storspelare. På storhetstiden kom våra världsstjärnor fram genom ett samarbete mellan klubb och förbund, Jag har svårt att se varför dessa förutsättningar inte skulle fungera i dagens samhälle.
Inom fotbollen är Mjällby och Åtvidaberg intressanta exempel på att små orter med genuin idrottskultur fortfarande kan hävda sig på högsta nationella nivå. Bondförnuft, tradition och hängivenhet är orsaker till att Åtvid och sillastryparna från Listerlandet kan ta upp kampen med penningstinna elefanter som Malmö FF och AIK.
Jag är övertygad om att förutsättningarna är likartade inom tennisen. Många klubbar fungerar på liknande sätt som inom fotbollen. Kunskap, tradition och kultur har vårdats och förts vidare. Vi har exempelvis bjässar som SALK och KLTK liksom genuina fästen som vårt VTS och Lidköping Alla har starkt eget driv, men behöver förbundsstöd för att gå hela vägen.
Därutöver är det angeläget att Tennisförbundet sätter in resurser för att stärka de många betydligt svagare klubbarna och den nationella tennisen i allmänhet, och då handlar det om mycket mer än vad för slags bollar man skall spela med. Inte minst i det gamla fina Smålandsdistriktet är hjälpbehovet akut på flera håll.
Det s k Play and Stay-projektet är bra, men betydligt mer behövs.

Annonser

9 Responses to Klubbarna måste stärkas

 1. Fredrik Persson skriver:

  …och Helsingborgs TK bör nämnas i sammanhanget

 2. S skriver:

  Den som är utan skuld kan kasta första stenen tycker jag. Hur ska Sverige få fram nya talanger om man fyller hälften av bantiderna med företagsjippon ellerpensionärer och sen bara kan erbjuda en träning per vecka till knattarna som inte har turen att ha en pappa som är tennistränare? Vi är några som inte fattar oss på ”Växjömodellen” faktiskt.

 3. Jonas skriver:

  Ett sätt att komma vidare i det här med krisen i svensk tennis är att sluta med jämförelser hur det var förr. Utvecklingen har gått framåt når enormt i tennisen och konkurrensen är en helt annan, järmfört med 70-80 talet. Vi blir aldrig någon stor tennisnation igen, inse att det är så. Idag är inte tennisen någon större angelägenhet för folk i gemen. Intresset ökar knappast med att ständigt få läsa om hur bra det var på den gamla goda tiden. För dagens juniorer måste det vara riktigt trist att ständigt få veta att det var så mycket bättre förr. Se framåt, det kommer inom sin tid fram någon som tar sig till topp 50. Vi har två damer på WTA som sällan nämns i debatten. Lyft fram tjejtennisen mer !

 4. s skriver:

  Jag insinuerar inte kära Åke. Det står i era dokument att det förväntas att föräldrarna ska träna sina barn som komplement. Och ni förordar väl inte att icke utbildade ska träna talangerna om sverige ska nå toppen?

  • Åke Magnusson skriver:

   Du har missuppfattat totalt. Vi tycker att föräldrar gärna kan spela med sina barn i unga år men absolut inte agera tränare.
   Att påstå att vi fyller hälften av bantiderna med företagsjippon och pensionärstennis är inte bara insinuation, det är ren lögn.

 5. s skriver:

  när jag tittar i bokningslistan på hemsidan ser jag södra, lantmäteriet och många fler. Och hela lördagen är vuxenjox. Om inte 50, hur många procent blir det?

  • Åke Magnusson skriver:

   Södra och Lantmäteriet är abonnemangstimmar, som förekommer i alla tennishallar. En (1) lördagstimme används för vuxenkurs. Däremot avsätts ett stort antal lördagstimmar för klubbutbyte med Karlskrona TK.
   Med detta avstår jag fortsatt bemötande av grundlösa påhopp från S.

 6. […] ni den bitande ironin? Som reaktion på de märkliga kommentarer jag hittade på Åke M:s blogg. På riktigt blir jag förbannad när motionstennisen ställs mot tävlingstennisen. Som ambitiös […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: