Bildt och Zlatan

Den begåvade DN-kolumnisten Lena Andersson lämnar sällan sina läsare oberörda. Dagens inlägg på ledaravdelningen med rubriken ”Auktoritära utsöndringar” är en riktig pärla.
Lena Andersson karakteriserar och belyser det auktoritära ledarskapet utifrån ett perspektiv som spänner från Carl Bildt till Zlatan Ibrahimovic via Håkan Juholt och Eric Cantona. Beskrivningen av hur den auktoritäre ledaren genom det hon så träffande kallar auktoritär utsöndring förminskar alla i sin omgivning är klockren.
Det har ju varit mycket uppmärksamhet kring fotbollslandslagets resultat med och utan Zlatan. Lena Andersson är reservationslöst säker i sin uppfattning om hur Zlatan påverkar sina lagkompisar:

 Jag tror snarare att de hämmas av hans auktoritära ledaregenskaper, kritiken, irritationen, oberäkneligheten och de subtila psykologiska bestraffningar som auktoritära personligheter är mästare på.

Tänkvärt inte minst för Erik Hamrén, eller hur? Parallellen med när franska stjärnan Eric Cantona ställdes utanför laget i VM 1998 är intressant.
Jämförelsen på det politiska planet mellan Håkan Juholts och Carl Bildts sätt att förhålla sig till media är på pricken. Bildts auktoritära utsöndring kan få vilket mediadrev som helst att komma av sig.
Lena Anderssons artikel stämmer till eftertanke. I minnet spelas upp tillfällen även i den ankdamm som tennisvärlden utgör, där den auktoritära utsöndringen har fått dugliga människor att känna att de inte kan något och inte vet något.

Annonser

One Response to Bildt och Zlatan

  1. Marre skriver:

    Nästan skrämmande att Lena Andersson (som ju främst är samhällskrönikör) sätter fingret på det som alla sportjournalister missar – eller inte vågar skriva. Att det inte är de andra spelarna som ”slutar ta ansvar” etc när Zlatan spelar, utan att de hämmas av honom och hans sätt att vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: