Tillspetsad verklighetsbeskrivning

Johan Esk, den kloke och flyhänt skrivande DN-medarbetaren, hakar på i debatten om träningsmängd och elitinriktning i unga år. Han inleder idag sin söndagskrönika så här drastiskt

Det finns äntligen stråk av klarspråk från idrottsförbunden. Det finns inget intresse av att ungdomarna har kul för stunden. Allt handlar om detta: Bli framgångsrik, lille vän!

I fortsättningen exemplifierar Esk i först hand från tennisens ”Mot top 100” och fotbollens S:t Erikscupen.
De här utmanande men tänkvärda meningarna kan mycket väl lyftas fram i debatten kring tennisens ”tidtabell”, för att använda Esks vokabulär:

Idrottsförbunden kan lika bra prata öppet. Säga att de driver ideellt baserad yrkesutbildning med minimala möjligheter för studenten att försörja sig på yrket. Säga att allt går ut på att någon, kanske några, av alla tusen och åter tusen som håller på ska kunna förvandla sporten från hobby till yrke.

Gå gärna in och läs och begrunda hela artikeln. Den ger anledning till funderingar i många riktningar.
Ett litet förtydligande dock: Mats Wilander ägnade sig inte åt ”brutalt långa pass” under sin juniortid i Växjö TS. Däremot avsatte han massor av tid för glädjefylld och passionerad spontanidrott.

Annonser

6 Responses to Tillspetsad verklighetsbeskrivning

 1. bollfokus skriver:

  Nu blir jag nyfiken. Skriv gärna mycket mer om hur klubbens stjärnor tränat genom åren.

 2. Sven-Erik skriver:

  Ambitionsnivån är det inget fel på när man läser förbundets senaste månadsbrev. Nu gäller det bara att hitta spelare som passar in i den verklighetsbeskrivning som beskrivs i Utvecklingstrappan och – mot topp 100 – dokumenten. Tyvärr är det väl så att ingen ny spelare nått ATP touren under den senaste 10-års perioden. Så det som beskrivs i dessa dokument är ett scenario som finns i drömmarnas värld och ingenting som egentligen har med verkligheten att göra.

 3. Anders skriver:

  En sak man funderar över när man läser tennisförbundets månadsbrev är hur förankrat det är ute i klubbarna. Man får nästan intrycket att det är ett diktat uppifrån: Att, nu gäller det att sätta till alla klutar för att ge dom allra bästa extra tränarresurser och extra bantider för att leva upp till förbundets proklamerade mål om rätt träningsmängd och tränarledda timmar på banan osv. Det kan gå ut över en sedan tidigare sammanhållen och fastlagd verksamhet och verka splittrande om resurser tas från övrig verksamhet i klubben för att tillsättas ett fåtal. Det är många frågor som ställs och om alla ska stå på tå för ett fåtal som ska återta Sveriges sedan tidigare förlorade storhetstid inom världstennisen.

 4. totte skriver:

  Det här med antal timmar i träning är nu ett hett diskussionsämne i Sverige, därför har jag en fråga till dig, Jag undrar om det finns något sammarbete mellan Växjö TS, Öster och Växjö lakers? Med 3 så stora klubbar i en stad av Växjös storlek måste detta bli problem. Med dagens krav blir det nästan omöjligt att hålla på med 2 sporter och ungdomarna tvingas välja sport tidigt, med risk att många talanger försvinner allt för tidigt.

  • Åke Magnusson skriver:

   Nej, det finns tyvärr inte men har snackats om att få till bland våra tränare.
   Det hör till saken, att det finns fler starka idrotter i Växjö som bordtennis, innebandy och friidrott, så det är inte alldeles enkelt.

 5. Jonas skriver:

  Hockeyn är helt annorlunda. Där finns från början en rättvisa. Det är på lika villkor. Alla får samma mängd träning och där tränas det oerhört mycket från tidig ålder , finns ingen favorisering på det sätt som nog många tennisföräldrar upplever. Ingen ångest att behöva hamna i fel träningsgrupp. I hockeyn finns mer glädje det tycker jag. Gemenskap bland barnen och även föräldrar är annan jämfört med tennisen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: