Förkortad juniorålder?

I helgen arrangeras Regionsmästerskap i Strandbjörkshallen. Klasserna är 12, 14 och 16 för pojkar och flickor. De bästa i Skåne, Småland, Blekinge och Halland på plats borgar för en tävling med hög kvalité.
18-åringarna då? Svensk tennis, liksom flera andra idrotter, lider av det faktum att alldeles för många ungdomar tröttnar i sen juniorålder eller strax därefter. I det som tidigare hette DM liksom i senare års Regionsmästerskap har deltagarantalet i 18-årsklasserna varit bedrövligt. Av denna anledning har Tennis Syd tagit beslutet att skrota 18-åravdelningen i årets RM.
Men frågan är, om det är rätt modell att bara ”lägga sig ner och dö”? I praktiken  blir det ju detsamma som att man förkortar junioråldern till 16 år, låt vara att det fortfarande spelas SM med gott deltagarantal i 18-årsklassen.
En konsekvens på sikt blir, att vi missar stora delar av den breda kategori av spelare, som förr i världen gick under beteckningen klass 3- och klass 4-spelare. Dessa entusiaster stod för den bredd, som var så viktig för att få fram inte bara en svensktopp utan också en svensk dominans i världstoppen under den osannolika storhetstiden.
Dessutom hade man inte den snäva målsättningen att ATP/WTA- eller åtminstone Future-nivå var det enda som gällde. Förutom att de spelade vidare och hade roligt, hittade de nämnda spelargrupperna nog så viktiga uppgifter som tränare och ledare.
Idag råder i svensk tennis en extrem fokusering på de allra yngsta. Denna omständighet är måhända rent av en orsak till att många inte orkar med, när de i själva verket, förutom själva teknikinlärandet, kanske har de bästa förutsättningarna att utveckla sin tennis.
Vi menar – ”Fidde” trycker hårt på denna uppfattning – att det är angelägnare att ha RM för 18-åringar än för 12-åringar. Det bör alltså på alla nivåer i tennissverige jobbas på att på olika sätt stimulera alla 17-18-åringar att hänga kvar i vår sport. Att återge 18-årsklasserna status och kvalité är en viktig ingrediens i detta angelägna arbete.

Annonser

One Response to Förkortad juniorålder?

  1. Jonas skriver:

    Helt rätt om 18-åringarna, dock är det så att klubbarna verkar tröttna när ungdomarna komme upp i tonåren, både i träningshänseende och i övrigt. Gäller även Växjö TS, förutom den lilla lilla klick som är i Sverige eliten. Övriga läggs inget krut på. Inte konstigt att dom lessnar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: