Pudelklokt som vanligt

Man går inte i skolan för att bli professor, man börjar inte spela tennis för att bli proffs.
Vem står för detta nog så tänkvärda uttalande? Mats Wilander förstås, klok som en pudel som alltid!
TV 4-sporten hade i söndags ett inslag om Mats´USA-projekt Wilander on Wheels. Naturligtvis kom man också in på svensk topptennis efter Robin Söderling. Vår störste VTS-are genom tiderna målar upp en dyster framtidsbild.
Mats menar att allt har blivit alldeles för resultatinriktat i unga år, därav det citerade uttalandet. Han är också av den uppfattningen att glädjen och passionen alltför ofta lyser med sin frånvaro.
Tanken går osökt vidare till Tennisförbundets utvecklingstrappa…

Annonser

7 Responses to Pudelklokt som vanligt

 1. Jan-Åke skriver:

  Ja det verkar som att Wilander hade en skönt hälsosam distans till sin tennis, samtidigt som han också (naturligtvis) var enormt
  målinriktad och fokuserad på att nå resultat.

 2. Anders skriver:

  Det är väl just därför svensk tennis inte fått ut några nya spelare till ATP touren under den senaste 10-års perioden. När man som förbundet och utvecklingstrappan försöker styra ungdomars målsättning och utveckling varje säsong genom dokument. Vad händer om inte målen uppnås pga skada, sjukdom eller annat? Oftast följer inte en spelares utveckling en rät linje med ständigt uppåtgående resultatnivå under hela juniortiden. Vissa år kanske resultaten till och med försämras medans andra år ta två steg framåt.

 3. Jocke S skriver:

  Den här diskussionen börjar bli ganska trist tycker jag. De här dokumenten riktar sig ju vad jag förstår till de som är framtidslöften och inte till alla juniorer. Det krävs enormt mycket träning för att bli duktig i tennis. Det är viktigt våra svenska juniorer är införstådda med det. Lika viktigt som att de har roligt på banan.

 4. Jonas skriver:

  ”Stenhård träning krävs från tidig juniorålder, det finns inga genvägar ”, så ser bordtennisförbundet om hur de ska kunna få fram spelare som kan hävda sig i konkurrensen. Ja tennisen är väl lättare att bli bra i då..
  Med tanke på hur diskussion är här.
  Wilander han är som vanligt cool och har sin sedvanliga distans. Han vet vad som gäller för att nå framgång och tankarna om resultatinriktningen behöver ju inte för den delen göras en koppling till vad tennisförbundet ser med din utvecklingstrappa

 5. Tommy skriver:

  Svenska tennisforbundet har inte tagit nagot seriost elit-utvecklingsinitiativ forran nu, i alla fall ett bra dokument. Ungdomar borjar inte spela tennis, for att bli proffs. Men dom som blir proffs har tidigt den ambitionen. Fraga Wilander, edberg, Thomas Johansson, Bjorkman, Borg, Soderling, Jarryd osv nar de borjade satsa, hur mycket de tranade i unga ar….jamfor sen med utvecklingstrappan, i alla fall tranade de inte mindre ar jag ganska saker pa.Manga av dom tranade MYCKET MER an utvecklingstrappan. Sluta klanka pa den for faan.

  ”For att bli en av stjarnorna, sa maste man trana for att bli en.” Och det ar det som utvecklingstrappan sa utmarkt beskriver. Sa att foraldrar, tranare, ungdomar inte ska ga omkring och dromma om att bli toppspelare, testa att na sin fulla potential, och sen mojligen fa en ATP poang, och sen undra, varfor upplyste mig ingen om att en timme om dan inte racker…Och uppmuntrade mig, och pushade

  Om robin skulle sluta nu ar baste svensk i tennis utanfor 250 i ranking. Det ar historiskt svagt. Vi ar da en av europa 5-6 samsta lande i tennis. Hembygdssromantiker och kulturkonservativa vet inte vad det handlar om, verkar det. Det ar dom som ar bromsklossarna, som tycker ungdomar ska leka, spela fa timmar i veckan, trana i andra idrotter, ha det socialt trevligt, att ha roligt ar det viktiga….om det ar budskapet, och om elitbudskapet klankas pa hela tiden, da far vi inte fram nan stjarna, och da far vi ser vilken fart vi har pa svensk tennis…Ryck upp er!

 6. Anders skriver:

  Man måste inse faktum också. bakom Söderling i svensk tennis är det dyster läsning som Wilander påpekar. Kommer inte Söderling tillbaka är det gärdsgårdsserien som gäller i Davis Cup, sämre än Finland, och i nivå med Danmark. Sett i det perspektivet har då förbundet satt in motåtgärder för att hejda tillbakagången, nämligen utvecklingstrappan. En gammal beprövad öststatsmodell där alla ska börja träna som galningar från tidig ålder och där nån förhoppningsvis tar hela vägen upp till toppen. Men ingen frågar sig hur många som slagits ut på vägen upp och lagt av.

 7. Tommy skriver:

  Utvecklingstrappan ar langt ifran oststats modell.
  Vore det oststatsmodell skulle det borjas langt tidigare, och inte traning 1.5-2 tim om dan for en 12 aring. Utan minst det dubbla. Och det dubbla det ar vad som tranas i de flesta tennisakademier i USA. Dar finns runt 100 akademier med i snitt 40 studenter. Och inte bara dar, i varenda land i varlden finns det tennisakademier och 12 aringar kor 2-4 tim om dagen. Tennisforbundets dok talar om 1.5-2 tim….det ar snarast minimum. Jag vet i en del fal, bedomer ie den del andra, att alla vara tidigare stjarnor tranade hart o med hog kvalitet tidigt. Och satsade pa att bli proffs.

  Ja tavlingstennis ar utslagning. Vill idrottssverige inte vara med pga ideologiska skal, ja da kan vi ju begransa oss till korpen o regionsmasterskap, stegar, klubbmasterska, o hit and giggle dubbel, speciellt for medelalders. Allt i round robin o med handicapp, sa alla har chansen att vinna….
  Ny svensk tennis kultur!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: