Dags att spräcka nollan

Nej, marginalerna är fortfarande inte på vårt lags sida i elitserien. Poäng mot serieledande Helsingborg ingick väl inte kalkylerna, men icke desto mindre var vi med in i slutskedet av båda dubblarna.
Det finns många dimensioner i en lagmatch. Dagens fokus kom att riktas mot Pontus Norberg och dagens stora VTS-glädjeämne – trots lagförlusten – var Pontus. Seger på förstasingeln mot Calle Bergman var en högoddsare, som gick in. VTS-arens insats var imponerande och väcker stor beundran.
Pontus, till vardags i tränarrollen och ytterst sparsamt tävlande, går och vinner över en spelare, som har sin vardag på future- och challengertourerna och som mycket väl kan ingå i det svenska DC-laget mot Serbien i början av nästa år. Inget tydde på att Bergman inte gjorde sitt allra bästa. Pontus var för dagen ett litet snäpp bättre i seriens hittills klart bästa match i Strandbjörkshallen.
Inget skall förringa Pontus´ storstilade insats, men om den sätts in den i det nationella perspektivet har man anledning att vara allvarligt bekymrad. Elitserieresultaten hittills bär exempel på många fler än Pontus och med betydligt längre distans till den aktiva karriären, som är poängplockande kuggar i sina lag. ”Micke” Tillström vann t ex fjärdesingeln för SALK i torsdags.
Några andra glädjeämnen i poängtorkan:
• Olles mogna spel på fjärdesingeln mot erfarne Jonas Bergh. Synd bara att VTS-aren inte orkade fullt ut psykiskt i slutet av andra set och i matchtiebreaket.
• Pontus Kumlins dubbelspel var lika löftesrikt som det Olle exponerade på singelfronten.
• Publikuppslutningen var åter bra och den stämning och stöttning som man gav framförallt i Pontus´ singel var bland det mäktigaste som förekommit i Strandbjörkshallen.
Inför slutskedet hoppas vi förstås främst att Viktor skall vrida sig ur den jobbiga förlustspiral han hamnat i. Att spräcka den retfulla förlustnollan på måndag mot SALK – ännu en ytterst knivig uppgift – skulle sitta bra både för Viktor och för laget inför det av allt att döma avgörande bortamötet mot Vallda i slutomgången.

Annonser

6 Responses to Dags att spräcka nollan

 1. magnus skriver:

  Efter att 3 omgångar av serien nu har spelats, kan man enkelt konstatera att det absolut inte finns underlag att ha 2 sex lags serier. Skall elitserien inte helt tappa förtroendet måste förbundet göra något till nästa år. Lag som USIF, Näsbypark, Vallda och Växjö har inte material som räcker för att spela i elitserien. Då är det bättre att köra en rak serie med t.ex 6 lag och en final som damerna, som det är nu spelas det rent för många matcher med för låg nivå. Givetvis är det bra att unga spelare får spela tuffa matcher men här räcker div 1 alldeles utmärkt. Andreas Vinciguerra har spelat 2 matcher och ännu inte tappat ett enda game! Detta gynnar ingen.

  • Åke Magnusson skriver:

   Tack för intressanta synpunkter. Jag delar dock inte din uppfattning,att Vallda och VTS inte håller måttet. Inget av lagen har drabbats av utklassningsförluster, som fallet varit med NPTK och USIF. VTS har varit nära eller mycket nära oavgjort i alla sina tre matcher hittills. Vallda tog poäng mot SALK!
   Jag håller med dig om att det finns mycket att tänka på vad gäller elitserien under nuvarande spelarsituation i svensk tennis.

 2. Totte skriver:

  Håller med dig Åke till viss del. Om elitserien varit 3 singlar och en dubbel tycker jag att både Växjö och Vallda hållit måttet, men som det är nu med 4 singlar och 2 dubblar krävs det att man har minst 6 man som spelar på en hög nivå och detta är det väldigt få klubbar i Sverige som kan visa upp. Detta seriesystem lever väl kvar sedan Sverige var en stormakt inom tennisen,( här får du rätta mig om jag har fel). Nej jag tycker också att man skall minska antalet lag till någonstans 6-8 lag. Man skulle kanske kunna göra som fotbollen att skapa en Superetta så att gapet inte blir så stort mellan elitserien och Div 1 som det är nu. Som det är nu är nivån på 4 singlen ibland inte alls elitseriemässig.

  • Åke Magnusson skriver:

   Jag håller med dig i tanken om elitserie och superetta. Raka serier med 8 lag och utökad tidsperiod skulle vara utvecklande för svenks tennis så som det ser ut idag.

 3. Magnus Quick skriver:

  Kul att det är så stor publik i Växjö. Så är det sannerligen inte på alla ställen. Är ibland linjedomare när Fair Play spelar och till vissa matcher är det sannerligen ingen publikrusning.

  Jag tror också på tre singlar och en dubbel i elitserien. Ta ut fem spelare – tre singelspelare och två dubbelspelare – spela på två banor och korta på det sättet matchtiden. I dag är det alldeles för segt mellan singlarna och dubbelspelet. En del pulbik lämnar och dubbelspelet hamnar åter i skuggan. I det här förslaget skulle matchtiden bli kortare och dubbelspelet skulle hamna i ett välförtjänt fokus.

  Jag tror på en sådat upplägg. Det skulle vara bra för kvalitén på elitserien, publiken och medias intresse (Även om t ex Smp är bra på bevakningen så är inte alla lika alerta med matchreferat).

  Fast å andra sidan skulle det kunna gå ut över yngre spelare, t ex Olle Thestrup. Och det är i och för sig inte bra. (Det är verkligen imponerade att läsa om Olles insatser).

  Summan av detta blir – från min horisont – en Elitserie med åtta lag – tre singlar och en dubbel – samt en superetta med åtta lag (och även där tre singlar och en dubbel). I någon av serierna kommer säkert yngre spelare som Olle Thestrup att kunna utvecklas.

 4. Totte skriver:

  Jag tycker det är konstigt att inte fler klubbar gör som Båstad/Göta och går ihop för seriespelet, speciellt på tjejsidan där det ofta kan vara svårt att få ihop ett någerlunda stark lag. Har sett en hel del matcher i elitserien och div 1 södra hos tjejerna i år och alla jag pratat med är överens om att standarden är mycket lägre i år än den brukar. Svensk tennis är nere i källaren och därmed finns det bara en väg och det är uppåt men något måste göras innan det är för sent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: