Kalla fakta som talar

Jag och ”Fidde” var de enda från Region Syds utmarker i norr, som trotsade vinterns första snö och tog sig ner till Malmö för informationsmöte med Svenska Tennisförbundet. Ordföranden Stefan Dahlbo, snart avgående generalsekreteraren Håkan Källén och sportchefen Johan Sjögren fanns på plats.
Johan höll en överraskande låg profil. Det kontroversiella ”Mot topp 100”-dokumentet nämndes t ex inte med ett ord. Intressant i anknytning till den debatt som förts  var, att Johan i en resumé över hur det ser ut i världstoppen idag redovisade uppgiften, att antalet nya spelare per år på topp 100 är i snitt åtta (8)! Siffran är intressant och understryker givetvis hur svårt det är att nå denna nivå, särskilt om man beaktar att tennis är en världssport.
Ytterligare skäl att förpassa ”Mot topp 100” till det runda arkivet behövs inte. Att ha systematiska upplägg från tidig ålder för att nå en nivå, där chansen att lyckas är av storleksordningen enstaka promille, är förstås inte meningsfullt. Därmed inte sagt att vi skall göra svensk tennis till enbart motionsidrott.
Ansvariga borde istället lyssna på ”Fiddes” tankar och ideer. Vår stridbare VTS-are menar, att åtgärder måste vidtas för att i första hand återskapa den bredd, som har försvunnit. Om vi lyckas behålla fler spelare än idag i tävlingsverksamhet i sen juniorålder och fortsättningsvis som seniorer, ökar urvalet av talanger, som är värda att ge resurser. Att lägga resurser på 15-18-åringar är en bra mycket bättre metod och en metod med betydligt större träffsäkerhet än att åka ut i världen med utvalda 13-14-åringar.
Johan redovisade också det i och för sig inte obekanta faktum, att inträdesåldern på topp 100 tenderar att bli allt högre. Detta är ytterligare en omständighet som talar för att inte ha onödigt bråttom.
Det tävlingsutbud med futures och svenska tourtävlingar, som finns idag, är en alldeles förträfflig meny för såväl unga spelare med yrkesmässiga ambitioner som de som nöjer sig med en stimulerande nationell nivå. Ambitiösa spelare har aldrig tidigare haft det så väl förspänt. Manegen är krattad för att åka runt i en minibuss med viljestarka juniorer och en erfaren coach – ett tidlöst recept!
Fokuseringen på topp 100 är naturligtvis en mycket snäv vinkling av svensk tennis. Svensk tennis är så mycket mer än enstaka toppspelare.
Stefan Dahlbo menade att det jobb som tränare och styrelser gör ute i klubbarna på många håll lämnar en hel del övrigt att önska. Om så är fallet, vilket jag till viss del är benägen att hålla med om, bör ju självklart en huvuduppgift för förbundet vara att ta tag i detta problem.
För en del år sedan fanns en förbundstjänst med uppgift att jobba med klubbutveckling. Den tjänsten försvann, när Henrik Källén tog i med hårda nypor för att få ekonomin i balans. Dags för återbesättning!

Annonser

9 Responses to Kalla fakta som talar

 1. Fredrik Tuvesson skriver:

  Ett mycket intressant inlägg med rätt tänk. Dock tycker jag inte att det är fel att låta 13-14-åringar åka ut lite i Europa, men precis som du skriver: använd minibuss! Det går bra att hitta billigt boende runt om i Europa.
  Vidare tror jag att våra juniorer måste spela sjäva (utan tränare) i mycket större utsträckning än vad de gör idag. Juniorerna, deras föräldrar och tränarna måste förstå att inte bara tränarledda timmar på banan räknas!!!

 2. vpsv skriver:

  Hej!
  Det är mycket positivt att ni tänker och jobbar med en stor vision. Det är lika viktigt att behålla våra tonåringar (15- 18 år) inom tennisen inte bara 6-12 åringar.

  Förbundet har program för barn
  <10år play and stay.
  15år ??.

  De flesta små klubbar vill inte behålla sina ungdomar (15- 18 år) p.g.a att de kostar mycket för klubben. För att utbilda en spelare mellan 15-18 år krävs färre antal elever/lektion, god kvalitet på bollar och en utbildad tränare. De är inte ekonomiskt vinst givande resurser.

  Förbundet satsar på ett visst antal spelare men de andra lägger ner tennisen i tidig åldern. Arbetslösheten i Sverige är idag 7,7% men det finns inte många kvalificerade arbetssökande tränare. Hur kommer det se ut om 15 år?

  //VPSV

 3. Tommy skriver:

  Magnusson fortsatter sin skeptiska, negativa hallning till ”top 100” dokumentet, och fortsatter att tala om svensk tennis som hobby- idrott, motionsidrott, och gemenskap-, fostrande- o social verksamhet. Haller en vad jag tycker anti-elitisk ansats till svensk tennis. Eftersom det ar sa svart att bli proffs, topp 100, sa ar det ingen ide att satsa rationellt, fortsatt som nu o hoppas att det dyker upp nan ny svensk strjarna, ar mottot som det verkar.

  Bakom Soderling har vi ingen spelar inom topp 300. Har det nagonsin skett!? Vara tre basta juniorer, 18 U, ligger mellan 120-150, alltsa bland juniorer.
  Med denna trend, och med dessa klubb-ledare o tranare i Sverige, kommer vi, sannolikt, i var livstid inte ha en svensk man pa top 100 langre.

  Vi behover ledare, tranare, foraldrar, sponsorer o ambitiosa spelare som forstar top 100 filosofin och jobbar enligt dom riktlinjerna. 1,5 – 4 tim daglig traning fran 12 arsaldern, traning med kvalitet, teknik i focus, koncentration, feedback, repetion-repetition-repetition. Utveckla mental toughness. Da har vi i alla fall chans. Men om man borjar att klaga pa tom det budskapet sa nar man ingen stans.

 4. Sven-Erik skriver:

  Det låter ju helt barockt att förbundet tar fram dokument som sedan inte används i verksamheten. Tanken måste väl vara att förbundet jobbar med frågor som rör både motion och elit, vilket inte dessa omtalade dokument ger sken av. Där lever man på drömmar om proffssatsningar som kan realiseras först om en 5, 10 år. Hur skulle det vara om förbundet levde i nuet och tog tag i de frågor som är aktuella för tillfället, som upprustning av elitserien och samarbeten med klubbar etc. Det kan väl inte vara som så att förbundet är satt att jobba för en liten elit med proffsdrömmar på en 10 års sikt.

  • Henrik O skriver:

   Sven-Erik,
   det bör noteras att alla tillgängliga spelare i Sverige-eliten deltog i årets Elitserie på såväl dam- som herrsidan. Det är ett betyg så gott som något. Att standarden och spelarmaterialet inte är lika bra och brett som förr är ett faktum. Men så länge de bästa spelarna faktiskt spelar i Elitserien kan vi väl vara överens om att det är något att vara stolt över. Men du kanske menade något annat med ”upprustning av elitserien” ?

 5. Sven-Erik skriver:

  Det borde naturligtvis vara så att elitserien är något man är stolt över. Men Åke har ju bland annat tagit upp exempel på hur förfallet ser ut i elitserien, med uppgivna matcher och lag som åker med skadade spelare och inga reserver etc. Och även regeltolkningar i samband med dessa uppgivna matcher som lämnas utan åtgärd, åtminstone är det inget som tas upp till debatt på förbundets egen hemsida, tennis.se. Hur skulle det se ut om elitserien i ishockey sköttes på samma vis, jag menar många företrädare för tennisen vill ju se att svensk tennis återtar sin tidigare roll bland världens bästa nationer.

  • Henrik O skriver:

   Det går alltid att hitta negativa saker – som att Växjö Lakers hamnat under strecket, att Öster är ett mittenlag, att en del klubbar inte alltid kan mobilisera som önsvärt. Men hur skulle det vara om vi fokuserade på det positiva….lite grand…. 🙂

 6. Anders skriver:

  Det positiva är väl isf Vts verksamhet som beskrivs på denna sajt. Där både elit- och motions-tennis beskrivs. I övrigt vad gäller elitserien finns väl en del att önska: Till exempel varför är den indelad i två grupper? Borde varit en rak serie med ca 8-10 lag. Kan även tänkas dubbla möten mot varje lag, dvs extra många matcher och därigenom förlängs serien några veckor. Just för att elitserien är viktig och det som drar mest publik till arenorna förutom ATP/WTA-tävlingar i Båstad och Sthlm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: