Hur gör man i Schweiz?

Roger Federer är inte bara en av världens bästa tennisspelare genom tiderna. Han är ju dessutom ett enastående föredöme, då det gäller att föra sig på och utanför banan. Den kopplingen är långt ifrån självklar då det gäller tennisens stora genom åren.
Jag har under helgerna följt och fascinerats av skidornas gigantiska kraftprov Tour de Ski framför TV-n. Upplägget är genialt och man upphör inte att imponeras av skidrännarnas – både manliga och kvinnliga – förmåga att dag efter dag ge precis allt.
Mest imponerar förstås Federers landsman, suveräne herrvinnaren Dario Cologna, som tycks ha disponerat kraftprovet perfekt från första till sista minut. Parallellerna mellan de två schweizarna är slående. Cologna agerar lika elegant och majestätiskt i spåret som Federer gör på tennisbanan. Segerintervjuerna är lika balanserade och sympatiska som Federers.
Det fanns en tid – när VTS-arna Magnus Larsson och Jonas Björkman kompletterade med Niklas Kulti slog USA i DC-finalen – då amerikanska kommentatorsstorheter som John McEnroe och Bud Collins frågade sig hur vi gjorde i Växjö. Vi hade förstås inget givet svar.
Motsvarande fråga idag: Hur bär man sig åt i alplandet för att få fram så kompletta och föredömliga världsartister som Federer och Cologna? Något enkelt svar finns förmodligen inte heller här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: