Elitserien, ett alltför snabbt race

Varje år – under de intensiva elitserieveckorna på hösten – går en minidebatt om elitserien och dess upplägg igång. Lika snabbt som den blossar upp ebbar den 0ftast ut. Marginella förändringar görs ibland, men större grepp uteblir.
På det lokala planet i Växjö har Smålandsposten generöst spaltutrymme i samband med seriespel oavsett idrott. Självklart blir det mest för ishockey och fotboll, men tennisen fick sin beskärda del under elitserien. Viktor Odenbrink var t ex i linsfokus på lokaldelens förstasida efter två av hemmamatcherna. Textbevakningen var frikostig. Alltså bästa tänkbara pr för Växjötennisen men ack så begränsad i tid.
Att jämföra med systersporten bordtennis ligger nära till hands. Pingisen har ju en elitserie, som sträcker sig över hela säsongen. Bordtennisen är dessutom i en nästan lika prekär situation som tennisen, när det gäller återväxten. Man skriker efter arvtagare till Waldner och Persson.
Växjöklubben Frej slåss just nu för en slutspelsplats i elitserien och får, som sig bör, kontinuerligt förnämlig uppmärksamhet i Smp. Motsvarande uppmärksamhet för VTS´ del är begränsad till två veckor. Jag är övertygad om att denna exponering är av stor betydelse, självklart för klubbarna men inte minst för spelarna.
En elitserie för tennisens del med längre tidsutdräkt skulle dessutom – och framför allt – vara gynnsam rent sportsligt. Så som det ser ut idag på spelarsidan – ingen enda svensk i herrsingel i Australian Open – skulle det rent utvecklingsmässigt vara perfekt med en elitserie som inte ”rivs av” på drygt två veckor och sedan faller i glömska i nästan ett år.
Det vore nog inte fel, om vi inom tennisen tog tag i elitseriens framtidsfrågor på ett seriöst sätt i god tid innan det är dags för årets serie. Om större förändringar skall göras, låter det sig inte ske över en natt.

Annonser

2 Responses to Elitserien, ett alltför snabbt race

 1. tomtom skriver:

  Nar var senast Sverige inte hade en herr spelare i en grandslam turnering senast? Inte ens en i kvalet!

  Men det ar inte konstigt, nar idrottsminsitern, RF ordforanden, nan ”idrottsforskare” pa GIH, blogg Magnusson, o Fidde tycker det ar fel att 10-12 aringar tranar rationellt. Det ska vara ”lek” fram till puberteten, menar man. Och gar da emot all internationell forskning och erfarenhet pa omradet, tex KA Ericsson i Florida, en varlds-auktoritet pa amnet ‘expert skills aquisition’, man gar emot ITFs rad o ron. Man gar emot Svenska Tennisforbundets Mot topp 100 dokument, dar flera fd svenska varldsstjarnor i tennis varit med i utformningen.

  I AO har Finland deltagare, Danmark, Lettland, Litauen, Luxemburg. Lander med rationell traning (manga timmar, hog kvalitet, noggrannhet) for ungdomar som Tyskland, Italien, Spanien, Frankrike har runt ett dussintalet spelare vardera antingen i main el kvalet.
  Tur att det finns nagra enstaka svenska ungdoms spelare o familjer som gar emot etablissemanget- strommen, sa det finns da en aning hopp. Men de ar sa fa till antalet. Risken ar att vi efter Soderling inte kommer se en svensk rankad pa ATP topp 100 under aterstoden av var livstid.

 2. Jocke skriver:

  Vet att Janne Immonen i Fair Play under lång tid velat få till en förändring i Elitserien och och att det även funnits en organisation för att ta fram ett nya förslag på detta men att det inte funnits intresse från de ca. 15 klubbar som ingår i elit serien och div 1 att komma till dessa möten. Då är det svårt att få till en förändring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: