Tankar kring Vintertouren

En och annan fundering inställer sig efter avslutad sign in och lottning av Glimstedt Open, efterföljaren till anrika Växjö Open. När det stod klart att Vintertouren efter ett kort upehåll skulle göra comeback i Strandbjörkshallen,  blev det också comeback för tävlingsformatet, 24 spelare i herrarnas huvudklass och 16 bland damerna.
Bortfallet vid sign in var desssvärre besvärande stort. En titt i lottningsträden ger ändå vid handen att Glimstedt Open blir en vintertourtävling klart över medelnivå vad gäller standarden på de bästa spelarna.
Damklassen som helhet får till och med betyget ”riktigt bra”. Hilda Melander KLTK, som debuterar i det svenska Fed Cup-laget om ett par veckor, är toppseedad. Klassen har i övrigt tillfredsställande topp och bredd med bl a Växjöbekanta Gabbi Tepic som semiseedad. Kvalet håller också bra klass med förhoppning om en eller annan framgång för våra unga VTS-tjejer.
På herrsidan ser det annorlunda ut. På den seedade avdelningen är det helt okay med ”Vintertourkungen” Pablo Figueroa i topp och med hemmaspelarna Viktor Odenbrink och Pontus Norberg bland de kvartsseedade. Men bakefter kunde man ha önskat mer. Kvalitén i resten av huvudklassen är blandad och kvalet är tunt.
Det är kanske motiverat att framledes överväga 16-lottning även bland herrarna. Svensk tennis har ju idag klart färre spelare på Vintertournivå än för 8-10 år sedan.
”Fidde” menar, och det är bara att hålla med, att flera av spelarna, som fått en plats i huvudlottningen, skulle få ut mycket mer av tävlingen genom att börja i ett tufft kvalt. Frågan är bara om övriga Tennissverige är samsynt med VTS, när det gäller uppfattningen om kvalspel.

Annonser

5 Responses to Tankar kring Vintertouren

 1. Vallgrei skriver:

  Helt klart tror jag att det är bättre att hålla ner deltagarantalet i huvudtävlingarna, framförallt så är damsidan i vintertourerna oftast väldigt tunna!
  De år vi körde vintertour här i Gävle så fyllde vi knappt damklassen med 16-lottning. Herrklassen var gränsen för att gå in oftast alldeles för låg, runt 250 poäng.
  Ser att ni även försöker er på samma upplägg som vi hade med sprintdubblar med anmälan på plats och hälften av anmälningsavgiften i prispengar, hoppas det går bra med det! Tycker själv att det är en strålande idé som dock aldrig fick riktig genomslag.

  Tycker att förbundet har gjort fel som höjt lägsta nivån på damtävlingarna från 7000:- till 10000:-. För oss som körde vintertourer utan sponsorer så gjorde det att damklassen inte i närheten gick runt (anmälningsavgifter kontra prispengar, 300:- i anm.avg.). De sa att det gjorde det för att höja statusen på dem, men problemet är inte att det inte är statusen som gjort att det inte var mer spelare, utan att det inte finns fler spelare. Denna åtgärd som de genomförde gjorde att vi definitivt la ner damklassen, vet fler klubbar som gjort likadant då det inte finns möjlighet att få nån form av lönsamhet på det.

 2. Anna skriver:

  Tråkigt att läsa om din inställning till damerna. Är det bara lönsamhet som räknas ? eller ? Jag tycker det ska vara samma prispengar för herrar och damer. Tala om diskriminering

  • Åke Magnusson skriver:

   Läs inlägget ”Lika många damer som herrar”, så får du kanske lite perspektiv. Där står klart och tydligt att vi är öppna för förändringar. Historiskt har herrklassen varit starkare än damklassien i sommar- och vintertourerna. Diskriminering finns inte i Växjö TS.

  • Vallgrei skriver:

   För oss som inte lyckades få tag på sponsorer till vår vintertour så var det nödvändigt att det kom in anmälningsavgifter som täckte stora delar av prispengarna. Utöver prispengarna finns det ju en del andra kostnader oxå, såsom banor, bollar och domare. Om vi hade haft en sponsor som var villig att täcka prispengarna hade vi gladeligen även haft damklass.
   Men som det är idag finns det inte spelarunderlag till att ha det utan sponsorer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: