Bra kan bli mycket bättre

Lund, Eskilstuna, Uppsala, Växjö, Norrahammar, Borås…
Där har ni sex orter, som formar  en förnämlig svit av vintertourtävlingar under en dryg månad i inledningen av 2012. De hittills avverkade tävlingarna har överlag hållt hög eller mycket hög kvalité. Inget tyder på att de återstående kommer att avvika från detta mönster, snarare tvärt om.
I den situation, som svensk tennis befinner sig idag, är vinter- och sommartourtävlingarna guld värda under förutsättning att de används på rätt sätt. Tourtävlingar med bra kvalité är ett jämförelsevis mycket billigt sätt att höja nivån på nationell svensk tennis och att tillhandahålla goda utvecklingsmöjligheter för talangfulla ungdomar.
Det är betydligt billigare för unga svenska spelare att åka till Eskilstuna än till exempelvis Venezuela. Rent tennismässigt är säkerligen utbytet för en svensk 18-åring bäst i Eskilstuna, men det delas inte ut några ITF-poäng i vintertouren. Vilket är viktigast, att utveckla sin tennis eller att jaga poäng, som är värdelösa när man går ur junioråldern?
Tag exempelvis KLTK-talangen Tobias Blomgren, som vi hade nöjet att ha med i startfältet i Glimstedt Open. Nyttigare tävling än den Tobias fick i Växjö är svårt att hitta på den nivå han befinner sig just nu. Lagom öppning mot väl kämpande VTS-aren Robin Thour följdes upp av tre raffelmatcher mot i tur och ordning Viktor Odenbrink, Isak Arvidsson och vintertourkungen Pablo Figueroa, som till slut blev för svår.
Stortalangen Pablo är för övrigt en enorm tillgång för våra svenska tourer. Så länge som Pablo bibehåller sin höga spelstyrkenivå, utgör hans svåråtkomliga skalp ett givet mål och en given måttstock för varje framåtsträvande svensk tennisjunior. När man besegrat Pablo är man redo för större uppgifter.
Hur ser man från ansvarigt förbundshåll på de svenska tourerna? Under senare år har fokus legat på att bredda det internationella tävlingsutbudet i Sverige, en i sig angelägen uppgift.
Lika viktigt är att stärka det nationella tävlingsprogrammet. En huvudsponsor för tourerna skulle t ex vara välkommen. Att stärka de ekonomiska förutsättningarna för spelarna på tourtävlingarna är angeläget. De spelare som återfinns på sommar- och vintertourerna tillhör tennisens fattiglappar.

Annonser

3 Responses to Bra kan bli mycket bättre

 1. tomtom skriver:

  ja, och vem sponrade resan till costa rica o venezuela? Ar det skattebetalarna pengar? Da ska det till en stor javla protest. Och aven annars ar det sjukt val, nu nar det gar Australian Open for juniors, och inga svenska pojkspelare pa plats.

  Antingen AO, el vintertouren. Eller en kombination dem emellan Absolut inte vastindien/SA.
  Ansvariga bor forklara sig och ta ansvar for sitt beslut om forklaringen inte haller.

 2. Ola H skriver:

  Det kan dom säkert göra men innan gallan rinner över för mycket…

  Endast Ellen Allgurin var säker på att gå in i huvudtävlingen i AO och därför ställde SvTF in resan dit. De fyra övriga som åkte till kval gjorde det självsvådligt.

  Sydamerikaresan var nog också på eget bevåg och man får väl ända säga att den ”lönade sig” för Filip Bergevi som med resultaten säkrade spel i kommande GS vilket ändå måste ses som en upplevelse som bra efarenhet på vägen? Om SvTF eller några skattebetalare sponsrade resan dit vet jag däremot inte.

  ITF vs Vintertour? Jag säger både och! Det som däremot kunde diskuteras i sammanhanget är om inte såväl sommar- som vintertour borde erbjuda även dubbel som är nyttigt? Jag vet att det är trångt om speltiderna och att tävlingarna spelas på kort tid med flera matcher om dagen men det kanske går att vara kreativ?

  Tycker även att man borde från arrangörsklubbar gå ihop och göra Vintertouren till en SM-serie, det fattar media och ett slutspel i inledningen av april vore perfekt? Och med tidigare inlägg i åtanke kunde ju elitjuniorernas och svenska elitens (vinter)säsong se ut som följer:

  okt-dec Elitserie/div 1 (dubbelmöten)
  januari Slutspel/kval seriespel (e SALK/Västerås)
  feb-mars Vintertour/SM
  april SM-slutspel
  maj ITF-tävlingar
  juni-september utomhusspel (2 nya ITF:er i månadsskiftet aug-sept i södra Sverige vore helt rätt signal ang utomhusspel – vad juniorer gör inomhus 4 sept fattar jag inte…

 3. tomtom skriver:

  Antingen ar det privata pengar, da har jag ingen asikt. Men om det ar tennisgymnasiet (vad jag forstar mestadels statliga pengar) eller Sv TF (medlemsavgifter osv) som star bakom resan, sa blir det fel. Om dom inte platsar for att aka till AO och nyttigt kval i alla fall, sa ska dom val inte aka till lika dyrt stalle pa andra sidan jordklotet.

  Budskapet borde vara stanna hemma o trana mer o spela vintertour, o bli battre, o sen finns en hel massa junior ITF under varen i europa for at hinna kvala in till franska.

  Later som en onodig lyxresa. O vad ger det for signaler. Ni klarade inte kraven for att akta till AO. Istallet far ni aka till Vastindien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: