Framtidens utebana

Just nu tänker man inte precis på utetennis. Idag, vinterns hittills kallaste dag, hade vi det årliga och alltid lika trevliga besöket av Erik Andersson på Trafik och Fritid. Bla skall ju minitennisbanan i Strandbjörket till våren kompletteras med en bollvägg, som Erik troligen kommer att leverera.
Intressantast i samband med Eriks besök var emellertid ett sidospår. Trafik och Fritid vann fighten om att få modernisera Södras utebanor. VTS kommer inte att ha samma roll som tidigare när det gäller Södrabanorna men kommer att ha viss tillgång till dem. Därför var det mycket spännande att lyssna till Eriks beskrivning av underlaget Conipur Tennis Force, en framställning som i koncentrat stämmer mycket väl överens med vad som står att läsa på  Trafik och Fritid-partnern Swedborgs hemsida:

Revolutionerande koncept för grusbanor med minimalt underhåll och perfekt spelyta. Beläggningen är godkänd av ITF och WTA Tour. Konceptet bygger på ett lager grovkornigt rödgrus som läggs med asfaltsläggare och ger en hård och vattengenomträngande yta som är helt plan. Linjerna fräses därefter ner i samma nivå och limmas fast. De sitter sedan permanent utan behov av justering på våren. Till sist lägger man ett tunt lager finkornigt glidgrus som ger en perfekt bana utan felstudsar. Konceptet finns på ett flertal klubbar i Tyskland och Schweiz och vi kommer under våren 2011 att bygga Sveriges första bana i Stockholmsområdet.
Fördelar jämfört med traditionella grusbanor:
– Längre spelsäsongutomhus, start tidigare – avslut senare.
– Vinterresistenta linjer, behöver ej vårjusteras.
– Inga större underhåll på våren.
– Låga underhållskostnader.
– Utmärkta glidegenskaper.
– Inga gropar eller fotavtryck bildas
– Jämn studs och bollbana.
– Kan installeras på grusbädd, asfalt eller annan plan yta.

Visst låter det spännande. Idag är investeringskostnaderna väsentligt högre än för traditionella grusbanor, men på sikt kan betydligt sänkta driftskostnader räknas hem. En variant med lite annorlunda teknik, som marknadsförs av Magnus ”Gusten” Gustafsson, har under fjolåret lagts på KLTK:s utebanor.
Svensk tennis kan se fram emot en spännande utveckling av banbyggartekniken för utebanor. Att en referensanläggning hamnar i Växjö känns bra.

Annonser

3 Responses to Framtidens utebana

 1. Henrik W skriver:

  Var nere i Schweiz och testade Tennisforce både inne och ute. Magiskt bra banor. Innegruset var särskilt spännande. Håller sig alltid fuktigt med en behandling = Ingen fukt i hallen. Vore kul om någon vågade bryta mönstret och anlägga grusbanor inomhus här i södra delen av Sverige

 2. Ola H skriver:

  Sen är det ju bara ändra attityd och våga förändra och ta kommandot mot spelare och komma överrens. Om att använda utesäsongen!

  Säg att vi skulle kunna komma igång i mitten av april ute söder om Stockholm, förlängningen finns ändå att hämta i september då alla skall in. Hela september är en utemånad om man vill men klubbar o hallägare är lata och vill ha timmarna täckta. Tänk x 2!

  Vem tar initiativet? Vem knäcker tävlingsreglerna o spelar en inneseriematch utomhus i september ”för att det är bra väder” som motvalls till ”vi spelar inne för det har regnat” i maj…?

 3. Conny Leijon skriver:

  Vi, Lawnit Sport AB, marknadsför och anlägger också Conipur Tennis Force i samarbete med Trafik o Fritid och Svedborg Mark o Tennis.
  Tre starka och välkända företag inom tennisbranschen med mycket lång erfarenhet. Lawnit har funnits sedan 1943.
  Mvh
  Conny Leijon
  0709-778980

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: