Beska piller

IdrottensAffärer.se tillhör det mest läsvärda på nätet, om man vill loda lite djupare än att bara få till sig resultat och mer eller mindre intetsägande ”hur känns det”-intervjuer. IA:s krönikör Åke Stolt med förflutet bl a som sportchef på Sydsvenskan förfogar över en av de vassaste pennorna i sportskrivarskrået. Hans senaste inlägg ”Glapp i idrottens styrsystem” väcker många tankar.
De allmänna reflexionerna och exemplifieringen från skilda idrotter är en lisa för en själ, som hyser stort utrymme för traditionell föreningsstruktur. Raden av exempel på felsteg då det gäller övergång från beprövad idrottskultur till marknadsmässig anpassning avskräcker.
Frågan är, om framtiden kommer att ha utrymme för den över tid så framgångsrika svenska modellen. Artikelförfattarens exemplifiering från tennisen är en svidande vidräkning med svensk tennis på alla nivåer men kanske främst med högsta förbundsansvariga. Stolt beskriver den situation som svensk tennis befinner sig idag som ”det värsta ”börsraset” i svensk idrotts historia”.
Många menar att de akademier som dykt upp och kommer att dyka upp, är lösningen på problemet att återta Sveriges plats i tennisens finrum. Är det verkligen rätt angreppssätt att närma oss den modell med akademier och andra privata satsningar, som vi övervann när vi var som bäst och när den svenska modellen gällde? Åke Stolt är långt ifrån övertygad.
Stolt blir måhända aningen lugnad efter samtal med SvD:s Jonas Arnesen. Jonas menar att akademierna kan bli ett slags fortsättningsskola eftersom klubbarna inte klarar uppgiften på grund av att de har tagit missgreppet att göra tränarna till administratörer. Visst har så skett på en del håll, men gäller knappast generellt.
Om akademierna får fotfäste, kommer självfallet klubbarnas roll att förändras. Hur en sådan förändring påverkar svensk tennis i stort kan man bara spekulera i.
Man kan också spekulera i hur det skulle ha varit, om alla de resurser – från föräldrars plånböcker och från sponsorer – som försörjer akademierna hade kanaliserats till den organiserade tennisen, d v s klubbar och förbund. Den hårt ansatta och av många dödförklarade svenska modellen skulle få klart förbättrade överlevnadsvillkor. Chanserna att fånga de stora bolltalangerna till tennis skulle öka. Traditionell idrottskultur med alla dess plusvarianter skulle få förbättrad grogrund.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: