Akademiska tränare

Henrik Ekersund, utbildningschef i Svenska Tennisförbundet, besökte Strandbjörkshallen idag för att informera tränare i Småland och Blekinge om den nya tränarutbildningen, som skall sjösättas i år. Det var givetvis läge att snappa upp ett och annat i Harry Olsson-rummet.
Intressantast för en som inte är tränare var Henriks fylliga inledning, där han beskrev de erfarenheter han gjort i fyra av de stora tennisländerna idag. Spanien, Frankrike, Ryssland och det forna Jugoslavien jobbar på delvis ganska skilda sätt men har ju det gemensamt, att de fostrar världsspelare med imponerande kontinuitet. Mest intressanta var intrycken från Spanien och Ryssland.
Det är ju välkänt att Spanien har byggt upp ett extremt digert tävlingsprogram med massor av futuretävlingar. Av självklara skäl spelar spanjorerna oerhört mycket på grus, ett lika krävande som spelutvecklande underlag. Däremot var det obekant för mig, att tränarna har mycket starkt inflytande på hur spansk tennis styrs, en omständighet väl värd att fundera över.
Även i Ryssland är tränarna och deras kompetens i centrum. Henrik gjorde en intressant jämförelse mellan Daniel Berta och ryssen Kuznetsov, som vann juniorklassen i Wimbledon samma är som svensken triumferade i Paris. Berta lämnade ju hemmiljön i Helsingborg med mindre lyckade konsekvenser, medan ryssen blev kvar i trygg omgivning. Istället skickades han tränare till universitetet i Moskva för vidareutbildning. Kuznetsov är på stadig marsch uppåt på ATP-listan.
Henriks bild av sättet att arbeta inom rysk tennis är mer nyanserad än den man ofta får sig till livs i media. Det handlar mer om dirigentskap än om militärisk kadaverdisciplin.
Sverige har idag cirka 400 heltidsarbetande tennistränare med skiftande utbildning och bakgrund. Inom ramen för den nya utbildningen skall så många som möjligt av dessa certifieras. Via validering skall de länkas in i det nya systemet och ges möjlighet till kompetenshöjning på akademisk nivå med Linnéuniversitetet i Växjö som samarbetspartner. En gigantisk arbetsuppgift väntar.
– – – – – – – – – – – –
Den småländska uppslutningen på träffen var dessvärre inte särskilt imponerande. Åke Svensson i Kalmar var ensam från ostkusten. Södra Vätterbygden och Västbo lyste helt med sin frånvaro.

Annonser

2 Responses to Akademiska tränare

  1. Vallgrei skriver:

    Är lite fundersam hur det kommer bli när de certifierade tränarna kommer ut med ett par års högskolestudier och ev. studieskulder. Kommer klubbarna kunna möta det högst troliga högre löneanspråket de nyutexaminarade tränarna kommer ha mot de som gått utbildningar som varit ett par helger. Blir spännande att se hur det kommer bli, gissar att de största klubbarna i storstäderna inte kommer ha nå problem, men hur blir det i de mindre klubbarna de mellansvenska städerna?

  2. Michael Kudinoff skriver:

    Äntligen är det fokus på tränare och den Svenska tränarutbildningen som länge inte varit tillräcklig för att utveckla internationella spelare! Där har vi inte hängt med i utvecklingen! Träffade Ekersund i samband med 2011 års ITF i Västerås och han förstod att det finns olika uppfattningar om hur träning skall bedrivas i olika åldrar mellan gamla och nya tränare. De gamla vill träna som förr (för det funkade då) och de nya vill träna, testa och utveckla nya metoder. Hur många gånger har jag inte hört att så kan man inte göra, eller så här ska man göra (som på 70 el 80 tal), eller spela mycket så kommer tekniken, eller träna fys gör man i gymmet eller ut och spring i skogen. Tränarkompetensen kan vara avgörande hur långt spelare kommer i sin utveckling det visar om inte minst ryssen Kuznetsov!
    Mvh Kudinoff med en annan bakgrund och utbildning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: