Ett socialt plågoris

Calle tar upp ämnet under ”Tränarna informerar” på VTS´ hemsida. Det handlar om de små, rektangulära, svarta eller vita tingestar som finns i både gamlas och ungas fickor. Med alla sina lockande möjligheter är de på väg att bli ett socialt gissel.
Smart phones, som är så mycket mer än just telefoner, har gjort traditionella mobiltelefoner hopplöst föråldrade. Men varför håller de på att bli ett socialt plågoris?
Ett exempel, bara. Robin Thour spelade andra omgången i JSM. Det var glädjande nog packat med folk på det begränsade läktarutrymmet bakom bana B1. Lika glädjande var att en hel del VTS-juniorer – inte bara JSM-spelare – fanns på plats.
Men många, inte bara juniorer och inte bara VTS-are, ägnade matchen tämligen förstrött intresse. Deras uppmärksamhet var istället riktad mot mobilskärmen. Inte så att de störde genom samtal eller ringsignaler. Det handlade säkerligen istället om aktiviteter som surfande, spelande, facebookande eller smsande.
Det sorgliga i sammanhanget är att man inte kan lämna intresset för mobilen för en dryg timme och ägna sig helhjärtat åt matchen. Skälen är minst tre. För det första förtjänar Robin, som gjort en utmärkt tävling, allt stöd. För det andra lär man lär sig mycket tennis och speciellt spelets innersta väsen genom att just titta på tennis. För det tredje blir allt runt omkring en tävling som JSM socialt utarmat om allt intresse koncentreras till mobilskärmen.
Det som här beskrivits är inte specifikt för JSM. Under t ex Australian Open för drygt en månad sedan, stod TV:n på  med Eurosport hela dagarna. En inte alls ovanlig syn var juniorer sittande i cafeterian men med uppmärksamheten på fel skärm.
Teknikens utveckling går självfallet inte att bromsa , men vi har möjligheter att själva anpassa oss till den. Precis som på TV-apparaten finns en stänga-av-knapp på mobilen att använda vid lämpliga tillfällen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: