Stolt historia (23)

Det var julaftonstämning i Strandbjörkshallen den gångna helgen. Mats Wilander gästade oss i nästan två hela dagar. Nostalgivågorna gick och går fortfarande höga i ett gammalt tennishjärta, som har varit med hela vägen.
Alla som möter Mats i ”Game Set Mats” på Eurosport får med all rätt intryck av en världsman, som har en enorm passion för tennis, som kan tennis ur precis alla aspekter och som formulerar sig klokt och oklanderligt i alla lägen. Jag vill påstå, att Mats är obestridlig expertkommentatorsetta alla sportkategorier.
För oss som följt Mats alltsedan han som 10-åring kom in till Växjö från Torpsbruk och sopade banan med konkurrenterna i 12-års-DM har resan varit hisnande. Den lille stortalangen talade inledningsvis eftertryckligt genom sitt agerande på banan. I övrigt var han lika klädsamt som ödmjukt tillbakadragen.
Jens Linds Stopptid i SvT fångar svensk idrottshistoria på ett fantastiskt sätt. Det här inslaget är från det enda Junior-EM, som spelats i Sverige, närmare bestämt i Båstad 1979. Många VTS-are var på plats och fick uppleva den dittills största bedriften i klubbens historia, när Mats, ett år ung i 16-årsklassen, finalbesegrade fransmannen Henri Leconte. Det var mycket stort.
Mediaträning var inte uppfunnet vid den här tiden. Den 15-årige Mats, som tidigare knappast varit något önskeobjekt för sportjournalistkåren, hade redan då lärt sig mycket. Segerintervjun med  numera legendariske Tommy Engstrand  är underbar. Klokheten, spelförståelsen, analysförmågan och ödmjukheten hade han med sig från början, den blivande sjufaldige grand slam-vinnaren.
– – – – – – – – – – – –
JEM 1979 har tidigare avhandlats under rubriken Stolt historia, men ur en mer allmän synvinkel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: