Förlorad status

I helgen inleds Regionsmästerskapet för numera i samanhanget hopslagna Småland/Blekinge. 12- och 14-åringarna spelar i Värnamo och 16- och 18-årsavdelningen genomförs i Norrahammar. Deltagarsiffror och klubbspridning är knappast någon uppmuntrande läsning.
Värnamotävlingen samlar 77 deltagare från 13 klubbar. VTS står för bortemot 30 % av spelarna, närmare bestämt 23. Tillsammans med arrangörsklubben utgör vi mer än halva deltagarförteckningen. 9 av de 77 kommer från Blekinge. I övrigt är spridningen nästan helt begränsad till Södra Vätterbygden och Västbo. Östra Småland är mycket skralt representerat liksom Kronoberg utöver Växjö.
I Norrahammar är det än mer alarmerande. 33 spelare från 8 klubbar och därav ingen enda från Blekinge är den bistra verkligheten. VTS bidrar med mer än en tredjedel. På flicksidan är krisen total. 18-årsklassen är inställd, och 16-årslottningen omfattar tre VTS-tjejer och hemmaflickan Emma Milisevic.
Låga deltagarsiffror är ett bekymmer i sig. Men allvarligast är ändå att antalet mer än halverats om man jämför 12-14 med 16-18. Det är livsviktigt för tennisens framtid att hitta sätt att hålla spelarna kvar i sporten.
Tävlingarna ingår i den nya Wilson Tour, ett mycket bra initiativ från Tennis Syd. Förutom RM-tävlingarna omfattar touren ett urval av de sanktionerade tävlingarna i regionen, bl a Strandbjörksspelen.
VTS har, just i syfte att hålla kvar spelarna i de högre junioråldrarna, drivit frågan att få med även 18-årsklasserna i touren, vilket inte var tänkt från början. Mot den bakgrunden känns 12 killar i en klass, som mest liknar klubbutbyte VTS – Tabergsdalen, och mässfall  bland tjejerna pinsamt.
Att en eller annan ”stjärna” i undantagsfall avstår RM-spel, går väl att stå ut med. Men för de allra flesta bör det, precis som förr i världen, vara en hederssak mot både klubb och region att prioritera RM. Det måste fortfarande betraktas som meriterande att vinna en RM-titel.
Bekymmersamt är det däremot att så få av bortemot 70-talet Smålandsklubbar finns representerade. Bredd i representationen finns bara hos VTS och Tabergsdalen samt Värnamo i hemmatävlingen. Finnvedsmetropolen har däremot ingen enda spelare med i Norrahammar.
Att klubbar med 3- och 4-banorshallar har en handfull RM-spelare eller mindre är oroväckande. Klubbar med 2-banorshallar som Tranås, Gislaved, Alvesta och Ljungby är vita fläckar på RM-kartan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: