Saknat varumärke

Det var en gång, så börjar alla sagor…
Det var en gång en tävling för svenska tennisbarn, som från allra första början blev ett lyckokast. Den var riksomfattande och hade ett upplägg, som var genialt och som inte tidigare prövats. Den hade en sponsor – förlaget som gav ut en av de populäraste svenska serietidningarna – som i högsta grad appellerade till målgruppen.
Det briljanta upplägget innebar att man började spela där hemma. Segraren i varje klass gick vidare till distriktsfinal. Därifrån avancerade vinnarna som representanter för sitt distrikt ett steg ytterligare, till den prestigefyllda Sverigefinalen i Båstad. Det var stort att paradera bakom Smålandsskylten vid den pampiga invigningen på Båstads centercourt, ännu större var det att få hedersuppdraget att bära skylten.
Det fanns inga genvägar varken till Båstad eller till distriktsfinalen. Med självklarhet fälldes alla avgöranden på banan. Den tidens 11-15-åringar levde i lycklig okunnighet om begrepp som wild cards.
I vinnarrullorna hittar man blivande världsettor som Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg, Men där saknas också en och annan storhet in spe som tex Jonas Björkman. Jonas kom aldrig förbi hindren på vägen mot Båstad.
Tävlingen hade alltså en speciell strålglans omkring sig. I Småland var det stort att bara gå till distriktsfinalen, som länge hade den mysiga tennisparken i Smålandsstenar som permanent spelplats. Stod man för bedriften att ta sig vidare till Båstad var lyckan total.
Det har runnit mycket vatten under broarna sedan tävlingen såg dagens ljus för mer än 40 år sedan. Namnet är idag ett annat. Det gamla var det särklassigt starkaste varumärket i svensk tennis och väl etablerat i hela idrottssverige. Det nya l-å-n-g-a svengelska är inte särskilt lättjobbat.
De 23 distrikten har förvandlats till 7 regioner. I Båstad representerar man inte längre Småland utan det för idrottsfolk i allmänhet diffusa Tennis Syd.
Slutligen, den förändring som svider mest och som utgör grovt våld på tävlingens grundidé: man kan numera gå till regionsfinal och t o m Sverigefinal som wild card.
– – – – – – – – – –
Idag startar zontävlingen i SEB Next Generation Cup för södra Småland och Blekinge i Strandbjörket. Det blir säkert en bra tävling även under de nya premisserna, men varumärket Kalle Anka Cup kommer att saknas.

Annonser

6 Responses to Saknat varumärke

 1. Magnus Quick skriver:

  Hej Åke
  Jag tar också ton och riskerar att bli kallad bakåtsträvare och nostalgiker.
  I folkmun hette det: ”Kalle Anka Cup i Båstad”. Vem kommer i framtiden att säga: ”SEB Next Generation Cup i Båstad”? Inte många, tror jag.Vill man raljera kan man kalla tävlingen: Skandinaviska Enskilda Bankens Next Generation Cup”. Jag förstår bevekelsegrunderna (pengar och minskat intresse från Egmont?) för namnbytet men något bättre namn kunde man ha kommit på. Jag håller med min gamla arbetskamrat från Barometern – Jonas Arnesen – när han i senaste numret av Tennis-magasinet gör jämförelse med ”Skandia-cupen” i fotboll som aldrig slog igenom som namn. Det blev ändå Svenska Cupen. Men som sagt, man är väl bakåtsträvare och nostalgiker.
  När det gäller wild card håller jag också med dig, Åke. Varför ska man få ett wild card till en ungdomsturnering? Ska man vinna Kalle Anka, förlåt SEB Next Generation Cup, ska man gå ”hela vägen”. Det är det som är grejen. Det är det som är grundidén. Sverige-ettan ska vara med och höja intresset för turneringen redan på klubbnivå/områdesnivå.
  Ibland är det skönt att vara nostalgiker. Någon får väl väcka oss, Åke, ruska om oss och ta oss ur denna rosenröda nostalgi-dröm. Men de som gör det, saknar kanske vårt historiska perspektiv.
  Magnus Quick

 2. Peter Eriksson skriver:

  Medhåll till både Åke och Magnus. Det är trist att man har monterat ner det som var speciellt med KAC.

  Och bort med wildcarden. Anser definitivt att ska man gå till Sverigefinalen ska man göra det av egen kraft hela vägen. Inte för att nån pamp nånstans tycker att spelare Si-eller-Så ska få glida in på en räkmacka. Det öppnar upp för allt för mycket godtycke.

  Dessutom anser jag att man bör styra upp hur region-kvalen ska spelas. Jag anser personligen att sista omgången i Regions-kvalen (den som tar fram de två som går till Sverigefinalen) skall avgöras i pool-form så att man verkligen får fram de två bästa.

 3. Fredrik Tuvesson skriver:

  Håller fullständigt med!!! Hela idén med Kalle Anka Cup har förbundet lyckats att förstöra. Ser ingen speciell anledning längre att uppmana våra klubbspelare till att spela SEB NG Cup, inte mer än till någon annan tävling!
  Tycker det är skandal!!!

 4. Anna skriver:

  Det som kanske inte tänks på i det är med namn på tidigare Kalle i Båstad, är att Kalle Anka inte alls längre är vad det varit. Den figuren och serietidningen är inte alls så stor och känd som tidigare, för dagens generation. Så det är nog som ni också skriver nostalgi
  70-80 tal. På det tiden var det nog en jättebra ide att döpa en tävling till Kalle Anka, och att behålla namnet under många år. En T-shirt med Kalle Båstad idag nja.. Däremot är ju SEB next generation riktigt trist och inte nån som helst glans över !

 5. Fredrik Persson skriver:

  Mycket bra skrivit Åke, håller med till 100%

 6. Ola H skriver:

  Vad är det med er alla?
  Egmont var helt ointresserade men Disney USA hade ändå orimliga krav på genomförande. Så lägga ner är ett bättre alternativ??

  Alla tävlingar byter namn, skit i det. Om ungarna kallar det SEB Cup om några år – fine!?

  Formatet är oförändrat och förhoppningsvis kan SEB trycka på som Swedish Open-sponsor att bättre integrera med WTA el ATP m invigning/avslut etc.

  Och WC? Tja, om ett par spelare spelar landskamp eller är uttagna för ngt internationellt spel – skall de missa då? Jag är inte helt övertygad även om skälen att inte spela regionsmästerskapen skall vara mkt goda.

  Vi måste sluta gnälla! SEB kanske faktiskt är mer ”top of the mind” hos en 13-åring idag än vad Kalle Anka Cup är!

  Och gnället går igen på så mkt. Fan, svensk tennis är skitbra och vi själva måste säga, tycka och tro det. Att vi var övernaturligt bra för 25 år sedan är kul men också ointressant idag.

  Allsvenskan i fotboll sprudlar fast IFK Göteborg var bättre förr!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: