Ju enklare ju simplare

– – – – – – – – – –
Ju simplare ju enklare
– – – – – – – – – –
Man tänker osökt – dock ej med negativa undertoner – på Johan Henrik Kellgrens odödliga truism i det satiriska poemet Dumboms leverne, när man läser insändaren med rubriken ”Ranking och seedning” i senaste numret av Svenska Tennismagasinet. Författare är Ulf Bergh, ordförande i Rotebro TK.
Det datoriserade rankingsystem, vi förlitar oss till i svensk tennis, såg dagens ljus i slutet av 1990 och har alltså mer än 20 år på nacken. Tidigare hade man sorterat spelare efter ett manuellt och därmed subjektivt handicapsystem.
Idéerna till det datoriserade systemet, som kom till efter en lång utvecklingsprocess, hade i betydande utsträckning ATP-rankingen som förebild. Skapelsen blev komplicerad. De, som orkade sätta sig in i reglerna för att beräkna poäng i en tävling, var lätt räknade. Justeringar har gjorts under resans gång, dock utan att förmå tysta den omfattande kritik som funnits och fortfarande finns.
Ulf Berghs idéer är intressanta och väl värda att testa. Grundprincipen är att förändringar i rankingpoäng baseras på den enskilda matchen och inte på kvalitén i den tävlingsklass man spelar.
Bergh presenterar tre alternativ till beräkning. Alla är så enkla, att elementär kunskap i procenträkning är det enda som krävs för att räkna ut hur poängen förändrats efter en tävling. Alternativ tre kräver inte ens det: vinnaren får samma poäng som den av spelarna som har högsta poängen och förloraren får samma poäng som den som har lägsta poängen.
Lättfattligheten är alltså tilltalande och låter nästan för enkel för att kunna vara relevant. Därför känns det angeläget att t  ex under en rankingperiod vid sidan om det gällande systemet parallellräkna enligt Berghs system och därefter analysera resultatet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: