30-årsjubileum

• Ivan Lendl i åttondelen
• Vitas  Gerulaitis i kvarten
• José Luis Clerq i semi
• Guillermo Vilas i finalen
På nationaldagen, den 6 juni, är det precis 30 år sedan det fullständigt osannolika fullbordades och blev verklighet. Mats Wilander, ännu inte 18 år fyllda, från Torpsbruk och sedan tre år Vickervägen på Teleborg hade slagit en hel tennisvärld med häpnad.
Björn Borg hade efter vinsten i Paris året innan abdikerat från tronen som världens okrönte gruskung. Ett antal svåra år förutspåddes i svensk tennis.
Året efter stiger en 17-åring från Växjö fram och sätter alla dystra profetior på skam.  Mats Wilander tar över på Roland Garros och gör det som fullständigt otippad. Skalperna är ju inte några dussinlirare precis.
På bilden har Mats tagit emot segerbucklan av Jean Borotra, en av de legendariska franska musketörerna på 20-talet. I år har Mats tilldelats hedersuppdraget att vara prisutdelare. Ett ganska självklart val av de franska arrangörerna mot bakgrund av 30-årsjubiléet.
Mats´ bragd i Paris uppmärksammades självklart av en hel tennisvärld. Hans korrigering av domslutet på matchbollen mot Clerq imponerade omåttligt på en hel idrottsvärld.
För oss i VTS känns Paris 1982 som den mest minnesvärda händelsen i Mats´ sagolika karriär. Det som följde går ju inte av för hackor, men att plötsligt och helt oväntat ha en spelare i absoluta världstoppen var mäktigt. Uppståndelsen med bl a hyllningen på residenset inför ett fullpackat stortorg och uppmärksamheten från media världen över var omtumlande.
Mycket har förändrats i tennisvärlden på 30 år. Konkurrensen i den globala sporten tennis har hårdnat. Spelet har blivit mer fysiskt och medelåldern då man etablerar sig på ATP-touren har stigit. Att en 17-åring idag skulle upprepa Mats´ bedrift känns helt osannolikt.
– – – – – – – – – – – –
Att vi idag har vår störste genom tiderna med oss i samarbetet med Södra känns mycket bra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: