Renässans för tält?

Tennis Syds välbesökta ordförandeträff i Båstad förvånade mig på en punkt.
Det funderas allvarligt och på flera håll att resa tält över befintliga utebanor. Höllviken och Kungsbacka är t ex på väg. I närliggande Göteborgsregionen lär Påvelund och GLTK gå i liknande tankar. I Höllviken och Kungsbacka är huvudskälet att man inte har mark eller inte har möjlighet att få byggnadstillstånd för permanenta hallar i anslutning till befintliga anläggningar. Det räcker däremot med ett tillfälligt bygglov för att slå upp ett tält, som tas ner under utomhussäsongen.
För en som var med på Barracuda-tiden känns det som ett stort steg bakåt att återgå till tält. Tankarna går till kalla vinterdagar med temperaturer strax över nollan inne i tältet. Stormiga höstkvällar kunde det råda nästintill Hitchcock-stämning inne i tältet med skallrande lampor och vajande tältduk. Ett rejält snöväder kunde sänka tältet.
Man får givetvis utgå från att dagens tält håller en helt annan kvalité än det som Mats Wilander spelade i ända fram till den första Parisvinsten 1982. Om inte skulle det vara orimligt ekonomiskt med dagens energipriser, och innetemperaturer runt nollstrecket mitt i vintern skulle knappast accepteras idag. Moderna tält verkar vara mer hallika än 60-talets som var bubblor med besvärande låg höjd i dubbelkorridorerna.
Oavsett teknisk utveckling finns problem som är svårknäckta, såvida man inte använder modellen med stativburna tält. Tekniken med tälten är ju att med hjälp av fläktar med åtföljande brus åstadkomma övertryck på insidan. In- och utpassagen genom ”slussen” i ett luftburet tält är är inte heller särskilt komfortabel.
Alla sätt är som bekant bra utom de dåliga. Det positiva är ju att det finns efterfrågan på speltider och att åtgärder vidtas. Det är säkert också nyttigt att dagens ungdom får anpassa sig till förutsättningar liknande dem som rådde, då Sverige blev en stormakt i tennis.

Annonser

One Response to Renässans för tält?

  1. Henrik Wallentsten skriver:

    Tycker det är härligt att lira i barracud/luftburna tält. Ljudet som upptstår vid bollträff är magiskt. I tyskland har de flesta klubbar denna lösning, dock med värmekälla i form av oljeuppvärda system så tempen ligger ofta runt 10 + inne i tälten.

    En annan och väldigt stor fördel är att det kan spelas på grus året runt (där de har grus givetvis, GLTK har ju bara hardcourt)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: