Kräftgång

Regionsmästerskap för Småland/Blekinge, alla klasser, spelas i Strandbjörket med start om en dryg vecka. Vi hoppades på stor uppslutning och en riktig tennisfest. När anmälningstiden gick ut var bilden en helt annan. 105 deltagare i 16 utlysta klasser imponerar inte över hövan.
Mest illavarslande är att i de 8 utlysta flickklasserna blir det spel i bara 3. Har det t ex någonsin hänt, att en 16-årsklass blivit inställd på grund av för få anmälningar?
Pojkarnas 14-årsklass har samlat 22 anmälningar. När VTS arrangerade DM för samma åldersgrupp för exakt 10 år sedan, var det dubbelt upp, d v s 44 spelare i singellottningen. Till saken hör, att Blekinge, som bidrar med 4 av deltagarna, förstås inte var med då.
Om man backar ytterligare ett par decennier, blir jämförelsesiffrorna ännu dystrare. Det finns anledning att återkomma i detta ämne.
Bland 16-åringarna är kräftgången än värre. Ynka 14 spelare är anmälda. 2007 samlade DM i Strandbjörkshallen 33 killar och 27 tjejer! Vinnaren hette Viktor Odenbrink, ett år ung i klassen.
Det har sagts många gånger på den här platsen, småländsk tennis mår sämre än vad svensk tennis i allmänhet gör. Om man tittar i aktuella rankinglistor, finner man dock, att få av de bättre spelarna, topp-10 bland pojkarna och topp-5 på flicksidan, saknas i anmälningslistorna. Undantaget är de äldre tjejklasserna, där det i vissa fall finns förklaringar till uteblivet deltagande.
Slutsatsen blir, att bredden har kapats. Klubbarnas tennisskolor är förmodligen minst dubbelt så stora idag som för 20 år sedan och heltidstränare var sällsynta. Antalet DM-spelande juniorer är däremot mer än halveerat. Den ekvationen är svår att få ihop.
I  Blekinge kan man knappast vara lyckligare. Där kretsar nästan allt kring en enda klubb, Karlskrona TK. Från ”Pinan” kommer totalt 8 spelare till RM-et. De bästa karlskroniterna bland 18-årspojkarna lyser med sin frånvaro. Ingen annan bleekingeklubb är representerad.
I detta perspektiv känns det upplägg vi valt i Södrasatsningen riktigt. Ett mycket stort antal VTS-juniorer har i sommar fått del av Södraresurserna och det känns bra. Bland RM-spelarna är 47 stycken, alltså nästan hälften, VTS-are. Lycka till alla 47 i RM-et!
– – – – – – – – – –
Finns det någon mer sport än brottning där man kan förlora med 3-3? På BK Enigs storhetstid var det underhållande att se på brottning i Strandbjörkshallen. Så är ej fallet med det, som visas från OS i London.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: