Förbluffande omdömeslöst

– Kom igen Frida, det kan inte bli sämre!
JSM som bara åskådare och utan tävlingsledaransvar ger tillfällen att inte bara avslappnat följa svensk juniortennis på nära håll utan också att samla på sig intryck av olika slag.
Jag satt på tidiga förmiddagen vid en av banorna på Drivan i behagligt sensommarväder och tittade på en av VTS-tjejernas matcher. Det var bara jag, en supportande VTS-kompis och en tredje person, som av allt att döma måste vara motståndarens pappa, runt banan.
Pappan fällde det yttrande, som citeras här ovan i sidbytet, när VTS-tjejen vunnit första set. I andra set syntes han mest vanka omkring vid en närliggande bana och då och då slänga en blick mot dotterns bana. Fel, fel, fel…
Vad hade den omdömeslösa uppmaningen för effekt på den stackars dottern? Givetvis ingen annan än en negativ sådan; att bli totalt nedtryck i skoskaften av pappan, som därpå inte ens följer resten av matchen. VTS-tjejen tog hem andra set blankt.
Det är trist, att svensk ungdomsidrott skall behöva brottas med den här sortens problem. Föräldrarna är en nödvändig del av svensk juniortennis. De flesta agerar bra eller mycket bra. Det här beskrivna är ett skräckexempel. Utbildning – både i tennisspelets mysterier och i sättet att vara som förälder när ätteläggen spelar match – är nödvändig för att undvika incidenter som den här.
På tal om utbildning går tanken till den mytomspunne ishockeyledaren Gunnar Forsberg. Skrönorna kring Gunnar är legio i idrottsväxjö. Vid ett tillfälle, då IFK Växjö spelade hockey i månskensrinken på Domprostmossen, var han missnöjd med en domares insats och fällde vid utbetalningen av gaget kommentaren:
– Du, lägg det på utbildningen!
– – – – – – – – – – –
– Åke, vad gör du här?
Jag fick frågan av mer än en av de yngre VTS-juniorna i Båstad/Skummeslöv idag. Jag kan tolka deras undran på två sätt. Antingen vet de inget om min bakgrund eller tycker de att min tid är passé. Jag väljer alternativ ett.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: