Pålsjö eller Skummeslöv?

I samband med JSM i Båstad/Skummeslöv gjorde jag en avstickare till Helsingborg för att ta en titt på det nya Pålsjö Tennis. Den anrika utomhusanläggningen, som tidigare ägdes av Helsingborgs TK, är numera totalrenoverad och drivs i privat regi.
I det nya Pålsjö är allt hypermodernt. Fem nya grusbanor, samma antal som på det gamla Pålsjö, har blivit kompletterade med en hardcourtbana, en glasbur för paddletennis och en minitennisbana med bollvägg, inklämd mellan grusbanorna.
Det flashiga intrycket förstärks av att det traditionella Gunnebostängslet runt banorna delvis har ersatts av plexiglas. Markbeläggning, möblemang och parasoller vid banorna är givetvis av senaste snitt. Elbelysning är en annan exklusivitet.
Men var fanns tennisfolket? Det var seneftermiidag och de enda, som sågs till på anläggningen var HTK-tränaren Mattias Arvidsson med två adepter. I övrigt var det öken.
Det nya Pålsjö Tennis´ logga syns i entrén och finns inblästrad i det nämnda plexiglaset. Däremot kunde jag inte se HTK:s klubbmärke någonstans. Ett (dåligt) tidens tecken?
Med jämförande intryck från tre JSM-dagar i Skummeslöv, där tiden stått stilla – i en mycket positiv mening – sedan 70-talet, är kontrasten total. I Skummeslöv är allt sig likt och lika trivsamt som det alltid varit. Det är bara anläggningens skapare, legendaren Hugo Lincoln, som lämnat jordelivet för många år sedan, som saknas.
I Skummeslöv finns inga extravaganser. Lite vassare möblemang finns framför bana 1 i övrigt väl insuttna soffor och trädgårdsfåtöljer. Den mäktiga tallskogen, som inramar anläggningen, inger trygghet och harmoni. Nio väl utnyttjade banor utgör den givna samlingspunkten i den lilla badorten.
Skummeslöv har en själ. Hugo Lincolns ande svävar över anläggningen. Det gamla Pålsjö hade också en själ. Kan en själ, förankrad i genuint idrottslig mylla, flyttas över till kommersiellt driven verksamhet? Jag tror det inte.
Vad är att föredra, det flashiga Pålsjö eller det genuina Skummeslöv. För mig är valet givet: idyllen Skummeslöv. Men för en mycket subjektiv VTS-are är förstås tennisanläggningen i Strandbjörket med anor från tidigt 1900-tal det finaste som finns.

Annonser

2 Responses to Pålsjö eller Skummeslöv?

  1. Peter Eriksson skriver:

    Å andra sidan är Skummeslöv en väldigt sliten anläggning med rätt mycket som är sunkigt. Banorna skulle behöva totalrenoveras – de tål ju inte mycket till regn längre. Och toaletterna är ju inte direkt de fräschaste man har sett… charm och mys i all ära men det går bara till en viss gräns.

  2. Anna skriver:

    Skummeslöv är fantastiskt charmigt och jag håller helt med vad Åke skriver. En unik pärla i Sverige !! Trivsamt och på alla sätt genuint

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: