Digert svenskt tävlingsprogram

I debatten rörande hur Sverige skall återta en plats som tennisnation på högre nivå, framhålls ofta – och detta är inget nytt – vikten av att komma ut och tävla internationellt. Ju tidigare desto bättre menar många s k förståsigpåare.
I 16-åringarnas JSM i Båstad inträffade den överraskningen att ett år unga Uppsalatjejen Fanny Östlund sensationellt gick och vann flicksingeln. Hon var oförskämd nog att slå ut vår egen Kajsa i kvarten och favoriten Jacqueline Cabaj Awad i semifinalen.
Kajsa och Jacqueline har under större delen av juli – den tävlingsintensivaste sommarmånaden här hemma – varit upptagna av landslagsuppdrag på JEM-nivå i hård konkurrens. Fanny däremot har spelat flitigt i Sverige med tonvikt på Sommartouren. Bl a gästade den pigga Uppsalatjejen Växjö och Glimstedt Open.
För Kajsa och Jacqueline har det blivit begränsat med matcher under juli, säkert en bråkdel av vad Fanny fått ihop. För Fanny har Sommartouren varit en perfekt nivå. Hon har förstås inte varit bäst men som en fin bonus spelat sig till en plats i den kommande helgens slutspel i Norrahammar.
Vad som är orsak och verkan beträffande JSM-utfallet kan de lärde tvista om. En sak är dock säker, det bästa av det svenska tävlingsprogrammet utomhus är mycket digert och håller hög kvalité. Flitigt spel på Sommartouren är ett utmärkt sätt att pröva om vingarna bär för spel på högre nivå.
Landslagsprogrammet med EM både i lag och individuellt är givetvis sporrande och bra – om man får tillräckligt med matcher. Att som Kajsa, ett år ung, gå långt i vassaste europeiska konkurrens är förstås inte realistiskt att tro. Å andra sidan är ”nej tack” till landslagsuppdrag knappast aktuellt, även om Calle hade gjort ett perfekt program för Kajsa, innan det stod klart att det blev landslagsspel istället.

Annonser

4 Responses to Digert svenskt tävlingsprogram

 1. Ola H skriver:

  Angående tävlingsprogrammet på hemmaplan så har du självfallet en poäng. Och det finns något ytterligare och än mer viktigt att påpeka igen – så här års… Nu har skolorna börjat och snart ringer pappa till tränaren och tycker ”Kalle” skall ha 4 träningspass/vecka i stället för de tre tränarstaben ordinerat och planerat för. När alla dessa diksussioner uppstår bör motfrågan ställas; hur många timmar har du spelat i sommar? I den frågan skall tävlingsmatcher, planerade läger och tränarledd träning i maj tas bort. Här finns den stora, kanske största, orskaken till att svensk juniortennis inte är bättre. Topp 5-10 i landet ”får nog vad de behöver”, då de är ute på så många olika tävlingar. Problemet är att resten har en mycket ojämn portion tennis i kroppen när hösten kommer och man åter skall ”gå på tennis”. Ingen spelar ju tennis nu för tiden? Det här är klubbarnas absolut största uppgift – att se till att fler ”spelar” tennis. Vi måste lägga tillbaka initiativet till ungdomarna. Om några av de vi tror på då inte spelar mer – ja då kanske det är andra vi skall satsa på? Utomhussäsongen är dessutom inte över. September är kanske den bästa utomhusmånaden men den utnyttjas knappt.

 2. Anders T skriver:

  Rätt, och precis som du åke varit inne på tidigare. Många hoppar över steg på vägen. Herrarna gråter när de inte kommer med i kvalet i Swedish Open eller Stockholms Open, men de har inte tagit en ATP-poäng än… Nu kommer ITF-tävlingarna och säkert ges några juniorer chansen – som ännu inte varit i en final på varken Smmar- eller Vintertournivå…

 3. Mats skriver:

  Kan inte hålla med Ola i det han skriver. För 5-6 år sedan så lyste juniorerna med sin frånvaro under utesäsongen (i varje fall på de ställen där jag håller till). Tycker det är helt annorlunda nu. I Stockholmstrakten är banorna fullt belagda, både av seniorer, men framförallt av juniorer. Är en hel del i Skåne under sommaren och det är samma upplevelse där. Visst, Båstad har sin naturliga plats o är nästan alltid fullbelagt, men det gäller även anläggningar många mil från Båstad. Tycker det ser ljusare ut än på länge. Verkar som många juniorer idag, jämfört med för några år sedan, verkligen gillar det de gör och kanske bättre förstår vad som krävs.

 4. Monica skriver:

  Kan inte heller riktigt hålla med Ola, jag tänker då främst på min egen dotter som är13 år. Hon har iofs spelat mycket turneringar i sommar och varit på två läger,men när hon inte var iväg så har hon tränat med kompisar eller med sin pappa varje dag. Undantaget var under 1 veckas solsemester utomlands, där blev det bara en dag pga värmen..
  Jag tror att det har att göra med tillgängligheten, är det lätt att få tag i banor så blir det mer spontanspel, vi bor inte i en storstad och har lätt att få tag i banor sommartid, dessutom kostandsfritt för tävlingsjuniorerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: