Hur står det egentligen till?

Ledande experter hävdar att konkurrensen inom den internationella tennisen är betydligt tuffare idag än vad den var  t ex på den svenska storhetstiden. Så är det säkert på upp till någonstans runt topp 200-nivå. Men hur står det egentligen till i det spelarskikt, som är hänvisat till yrkestennisens bakgård, de s k futuretävlingarna?
Anledningen till funderingen är Jacob Adaktusson, som nådde högsta ranking 214 i en karriär som avslutades för ungefär 5 år sedan. Ranking kring 200 är en nåd att stilla bedja om i dagens svenska tennis. Våra bästa återfinns ju mer än 200 platser lägre än det som var Adaktussons topp.
Adaktusson var under sin karriär tämligen anonym utanför de innersta kretsarna. Sverige var ju fortfarande en stor tennisnation. Att vara runt topp 200 väckte ingen större uppmärksamhet. Nu har  Stockholmaren gjort en överraskande comeback och sopat banan med 17-18-åriga svenska topp 10-juniorer i kvalen till futuretävlingarna i Uppsala och Danderyd.
Idag levererade han den verkliga knallen i första omgång av Danderydstävlingens huvudklass. Adaktusson gick och vann i tre set över toppseedade chilenaren Podlipnik-Castillo. Sydamerikanen är rankad 301 på ATP-listan och förlorar alltså mot en föredetting, som lämnade touren för 5 år sedan. Alla kan självfallet ha en dålig dag och chilenaren har högst troligt tagit merparten av sina poäng på grus. Men ändå…
– – – – – – – – –
Radio Kronoberg var idag på besök i Strandbjörkshallen för ett inslag i programmet Västergatan om vår vuxentennis. Lyssna på reportern Per Brolléus samtal och spel med ”Kåcke” Jonsson. (Spola till ungefär 5;30)

Annonser

One Response to Hur står det egentligen till?

 1. Alexander Lipczynski skriver:

  Adaktusson var en mkt kapalbel tennisspelare med starkt spel från bakplan.
  Bara för man lagt ner sin satsning innebär det inte att man tappat sitt tenniskunnande.
  Att slå juniorerna var ingen knall, det har bl.a. Settergren påvisat vid flera tillfällen, sen att slå en så pass bra rankad spelare i huvudeturnerigen är starkt!
  Motivation och rutin slår klass?
  Eller varför inte klass slår klass:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: