Genant

När Mats Wilander sågade framtiden för svensk tennis för några veckor sedan, var det många som menade att den vanligtvis mycket omdömesgille Mats hade tappat verklighetsförankringen. Det för svensk tennis genanta Stockholm Open-kvalet har möjligen fått en och annan att ändra uppfattning.
Bye på två positioner i kvalets lottningsträd är ännu ett bevis på den djupa kris, som svensk tennis befinner sig i. Fyra av de fem högst ATP-rankade svenskarna, däribland Markus Eriksson som DC-debuterade för några veckor sedan, fanns inte ens med i startfältet. Den femte, Sverigeettan just nu, Patrik Rosenholm har som bekant fått wc till huvudtävlingen.
Till detta trista faktum kan läggas att den kanske spelstarkaste svensken för tillfället, Andreas Vinciguerra, inte heller fanns på plats. Han hade invigningsuppgifter att sköta på hemmaplan i Malmö.
Vissa av de unga spelare, som kört igenom den svensk futuretouren mensom inte kom till start i Stockholm, har förklarat sitt uteblivande med att cut off förra året låg mycket högt. Det skulle alltså vara ett vågspel, inte minst ekonomiskt, att åka till Kungliga hallen och chansa. En felbedömning av stora mått!
Isak Arvidsson hade visserligen ett wc i kraft av sina fina insatser i de svenska futuretävlingarna och därmed säkrad kvalplats. Isak gjorde mycket väl ifrån sig med seger i första omgången och tresetsförlust mot seedade kanadensaren Chvojka i den andra. Jag är övertygad om, att denna visit i tennisens finrum kommer att betyda en hel del för Västgötens fortsatta karriär.
Ett 10-tal av de svenskar, som skippade Stockholm, håller ungefär Isaks nivå. Alla hade gått in i kvalet, om de bara hade vågat chansa. Avancemang till huvudtävlingen var förstås en närmast orealistisk tanke, men erfarenheten av miljön där de stora elefanterna dansar missades.
Stockholm Open och Swedish Open är årets höjdpunkter i svensk tennis. Det rumphuggna kvalet är trist för Stockholm Open och genant för svensk tennis.

Annonser

5 Responses to Genant

 1. Ola H skriver:

  Åke,
  Spring inte i Arnesens ledband utan förklara istället det du möjligtvis kan veta något om, varför inte er VTS-spelare med ATP-poäng signade i kvalet…!

  • Åke Magnusson skriver:

   Viktor tillhör dem som befarade att cut off
   skulle ligga ungefär som i fjol. Hans bedömning var att han inte vågade ta den ekonomiska risken.
   För övrigt går jag inte i Jonas Arnesens ledband, men jag delar hans åsikter i många frågor.

 2. Nisse skriver:

  Kunde inte VTS sponsrat Viktor med några tusenlappar så att han kunde tagit chansen?!

 3. Anna skriver:

  Jovisst är svensk herrtennis totalt på deken. Dock tycker jag det vore på sin plats att någon enda gång kanske nämna damtennisen. Sofia i kvartsfinal häromsistens. Inte ord, nä bara detta eviga tjat om killar som är ljusår från världseliten

 4. Nisse skriver:

  Ja….svensk tennis är inte enbart herrarna! Sofia topp 50 o Johanna topp 75 o det är faktiskt riktigt bra! Men för merparten av tennissverige är tyvärr svensk tennis lika med herrtennis….Minns hur mýcket skit de svenska tennistjejerna fick i slutet av 80/början av 90 talet då de hade sin storhetsperiod men herrarna hade sin glansperiod….. ingen nyans alls i kritiken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: