Ranking av nioåringar

Racketsporterna har många likheter men också skillnader. En hävdvunnen beröringspunkt är ranking av spelare. I dagens DN slås man av häpnad, när man tar del av en TT-artikel med rubriken ”Kritik mot ranking av nioåringar”.
Det handlar om badminton, där man fört in ett nytt rankingsystem och valt att lista tredjeklassare. Parallellt i det vidare perspektivet har ju skolministern Jan Björklund i dagarna lanserat förslag om betygsättning i årskurs 4, vilket väckt skarp kritik.
Att ranka nioåringar är förstås helt befängt. I artikeln berättas att – när TT fick vetskap om sakernas tillstånd och kontaktade badmintonförbundet – man inom förbundet agerade med blixtens hastighet. Inom 24 timmar var nioårsrankingen borta. Det skall tilläggas, att kritik dessförinnan uppenbarligen funnits från ledare och föräldrar.
Efter denna helomvändning är 11-åringar de yngsta badmintonspelare som rankas. Bra så, men att på ansvarigt förbundshåll inte bara komma på tanken att sortera 9-åringar efter tävlingsprestation utan dessutom sjösätta den är illa nog.
När tennisen förde in sitt datoriserade rankingsystem för mer än två decennier sedan, bestämdes den nedre åldersgränsen till 13 år. Någon sänkning har tack och lov inte varit aktuell. Däremot finns det förespråkare för att gå uppåt i åldrarna med rankingintroduktionen.

Annonser

One Response to Ranking av nioåringar

 1. tomtom skriver:

  ett mycket trist exempel av bristande forstaelse av tavlingsinriktade ungdomar, och trist exempel politisk korrekthet. Badmintonforbundet var val radda att ett pk medieuppbad och tappa bidrag fran staten o andra offentliga organ.
  Ska vi inte skrota Kalle Anka ocksa, vissa barn kan ju ma daligt nar dom forlorar o sen s andra vinna.

  Samtidigt riktigt intresant

  For det ar sant har som bidragit till att sverige ar en otroligt svag tennis nation nu. Alldeles for lite seriost inriktad, elitinriktad, hi performance inriktad, traning redan i unga ar. Av undomar som har vilja att tavla och VINNA.

  Dodgravare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: