Onödigt problematiserande

Jag har stor respekt för Christer Sjöös jobb som verksamhetschef i Tennis Syd. När jag läser hans senaste inlägg under vinjetten ”Christers Corner” i det färska numret av Svenska Tennismagasinet, blir jag emellertid konfunderad. Förhoppningsvis har jag missuppfattat delar av artikeln.
Christer avslöjar, vilket jag inte kände till, att han ingått i den grupp, som författat det omdiskuterade dokumentet Utvecklingstrappan. I anslutning till detta tar han upp den intressanta frågan om att bedriva andra idrotter vid sidan om tennisen.
Inom VTS har vi genom åren varit och är fortfarande mycket positivt inställda till att våra juniorer sysslar med inte bara tennis utan också andra idrotter – så länge det är praktiskt möjligt. Om allt utvecklas normalt, blir ett val förr eller senare nödvändigt, bl a av tidsskäl.
Vi har naturligtvis uppfattningar om bra och extra bra idrotter vid sidan om tennisen. Mindre bra finns väl knappast, även om vissa andra racketsporter kan vara tveksamma. Men vi har aldrig övervägt att – som jag uppfattar att Christer menar – försöka styra mot speciella idrotter i olika åldrar. Att styras mot en idrott i t ex 9-årsåldern, en annan ett par år senare och därpå en tredje, allt i syfte att optimera tennisutvecklingen, verkar inte klokt.
Valet måste förstås vara juniorens eget. För övrigt kan man ju i de aktuella åldrarna inte ens vara säker på att tennis kommer att bli det slutgiltiga idrottsalternativet.
Att problematisera kring om man i tur och ordning skall hålla på med gymnastik, friidrott, brottning och basket eller kanske ett annat knippe idrotter kan knappast vara Guds mening. Jag är övertygad om att t ex fotboll eller ishockey hela vägen fungerar minst lika bra. Kombination av tennis med någon lagidrott har många sociala plusvärden förutom de idrottsliga.
”Det går lika bra med selleri”, för att prata med Werner & Werner…
Eller var det kanske ”bara ett exempel, Helge”…

Annonser

One Response to Onödigt problematiserande

  1. Sven-Erik skriver:

    Undrar om Roger Federer tränat brottning. Försökte just visualisera den tanken att se Federer träna brottning, det vore en syn för gudarna.
    Experiment verkstan i svensk tennis är det dock inget fel på. Utöver tennis ska det tränas gymnastik och eller friidrott, brottning, basket och lite skolidrott till detta. Plus utvecklingstrappan och mot-topp-100 dokumenten. Pust. Man undrar om det är seriöst genomtänkt från svensk tennis företrädare eller om det är, bara ett exempel!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: