Genomarbetad planering önskvärd

De s k Nike Tour-tävlingarna för 12- och 14-åringar samlar glädjande nog stora deltagarfält på både pojk- och flicksidan. Eftersom veckoslutsspel är den enda till buds stående spelmöjligheten vintertid såvida det inte är skollov, uppstår med nödvändighet svårknäckta problem för den som har ansvaret för spelprogrammet.
Allt är inte bra i de pågående tävlingarna i Linköping och Borås. Ett par exempel: Adam Heinonen är uppsatt lördag kl 8 i Borås. I händelse av vinst väntar ny match tidigt på söndagen och ytterligare en söndagsmatch för vinnaren. Den som går hela vägen är framme i kvarten som spelas nästa lördag följd av semi och final på söndagen.
Nu råkade Adam få w o i öppningsmatchen, vilket sparar en övernattning. Men det är en annan historia. Två omgångar den första lördagen hade inneburit att man kunnat komma fram till semifinal i första helgen.
För kusinen Annie är inte sakernas tillstånd bättre i Linköping. VTS-tjejen spelade en (1) match i söndags. Tävlingen fortsätter i den kommande helgen.
Tävlingar med 32 deltagare eller mer kan inte – om man vill ha fullt matchformat – genomföras över ett enda veckoslut. Som upplägget är i Linköping för tjejerna, får alla deltagarna en eller möjligtvis två matcher i den första helgen. Borås har en mer jämntung matchfördelning i de båda helgerna.
Nog måste det vara bättre att vända på kuttingen och spela så mycket som möjligt i den första helgen. Då kan man åtminstone begränsa resandet till två helger för fyra eller – vid mycket stort deltagarantal – åtta spelare. Nu åker nästan hälften – 16 spelare – två veckoslut till Linköping. För pappa Anti Heinonen handlar det om uppemot 100 mil i bilen för i sämsta fall två matcher. Men vi håller tummarna för att det blir många fler, Annie!
En försvårande omständighet i både Linköpings- och Boråstävlingen är att klassutbudet är mycket stort med åtföljande kompromissnödvändighet. I Borås har man t o m en vintertourtävling insprängd och i Linköping spelar man över tre veckoslut. Det vore kanske inte fel, att ställa krav på banutrymme för både Vintertouren och Nike Tour.
Den, som börjar räkna på kostnaderna för en tävling av den här typen för en hyfsat bra spelare, hamnar säkerligen på siffror som är alarmerande. Om inte åtgärder vidtas för att komma tillrätta med problemen, är risken jättestor att tennisen åter blir en sport för de besuttna.
– – – – – – – – –
Att tävlingarna i Linköping och Borås går in i varandra är väl en planeringsmiss, som inte upprepas kommande år.

Annonser

2 Responses to Genomarbetad planering önskvärd

 1. Peter Eriksson skriver:

  Det absolut största problemet med traditionella tennistävlingar är helt klart att ”effekten” (antal matcher i förhållande till insatsen – pengar & tid) är helt bedrövlig för den absolut största majoriteten av spelare (50% får ju bara spela en match).

  Så man försöker kompensera genom att anmäla sig i många klasser (i tävlingar där det går) – vilket gör att kostnaderna för att tävla springer iväg hutlöst mycket. Och eftersom man inte vet hur länge man är kvar i tävlingen så är det knöligt med boende varenda gång man ska tävla på bortaplan.

  Man gnäller ofta över att (tex) ishockey skulle vara en dyr sport men den idrotten är ju löjligt billig i jämförelse med tennis för en tävlingsspelare…

 2. Ola H skriver:

  Haveri
  Linköping och Borås tillåts krocka med w.o i final som resultat… Omdömeslösa föräldrar dubbelanmäler sina barn och klubbledare har ingen koll på vart deras juniorer tävlar. Ur led är tiden. Hur vore det med lite regelkunskap? Läs kapitlen om spel i två tävlingar och anmälan. En klok tennisledare förslog för 20 år sedan ett ”grönt kort” i golfens tecken för spelare som löser licens – ingen kurs ingen licens. Dags att damma av förslaget och tvångsanmäla samtliga föräldrar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: