Förkortning, tack

DCSå här slutade den, dubbelmatchen mellan tjeckerna Berdych/Rosol och schweizarna Wavrinka/Chiudinelli i helgens första DC-omgång, 7 timmar och 2 minuter tog drabbningen.
Vår egen Mats Wilander ståtade med det tidigare DC-rekordet vad gäller längsta match genom tiderna. När Mats förlorade mot John McEnroe med 8-6 i femte set det magiska året 1982, pågick kampen i 6 timmar och 22 minuter.
Tennisen är ju konservativ i sitt regelverk, inte minst i Davis Cup-sammanhang. Dubbel går ju normalt snabbare än singel. Likväl har vi nu en dubbelmatch som den längsta genom alla år. Dubbeln är ju enda lördagsmatchen i en DC-helg. Man kan bara tänka tanken, hur det skulle gestalta sig med två singelmatcher över 6-7 timmar en och samma dag. Inte publikvänligt direkt…
46 games i den femte akten motsvarar mer än tre set, som går till tiebreak. Att överväga införande av matchtiebreak även i Davis Cup känns inte helt fel. Ett än mer radikalt grepp är förstås att gå ner till bäst av tre set.
I ATP-sammanhang har man på senare år fört in no-ad och matchtiebreak i dubbelklasserna. Spelare, som större delen av året spelar ovanligt korta matcher, ställs alltså 2-3 gånger om året inför totalt annorlunda matchförutsättningar. Den ena handen, ITF, tycks inte bry sig om vad den andra, ATP, gör.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: