Ur mörkret bakom människan

LGJag följde med stort intresse premiärupplagan av SVT:s ”Fråga kultureliten”. I den namnkunniga panelen satt bl a författaren och filosofen Lars Gustafsson.
Under andra halvan av programmet kom bland mycket annat frågan ”Varifrån kommer musiken?” Efter att musikprofessorn och tonsättaren Sven-David Sandström grundligt penetrerat ämnet, gick ordet vidare till den övriga sakkunniggruppen. Lars Gustafsson uttryckte sig så här:
”Ur mörkret bakom människan, det är det ställe, där tennisservarna finns”.
Direkt gick tankarna till Lars Gustafssons delvis självbiografiska ”Tennisspelarna”, en satirisk berättelse om förhållandet mellan Europa och USA, skriven på 70-talet, då Gustafsson var gästprofessor i Austin, Texas,  och då han också uppenbarligen ägnade mycket tid åt tennisspel. När han inte undervisar vetgiriga elever i Nietzsche och Strindberg spelar han tennis i den ömsom behagliga, ömsom stekande Texassolen.
Lars Gustafssons analys av tennisserven är en litterär pärla:
”Hur man egentligen gör en tennisserve vet ingen. Man vet naturligtvis i princip hur det går till, men ingen som just står i begrepp att göra en kan vara säker på att det kommer att lyckas. Det finns egentligen bara ett sätt, och det är att anförtro saken till den mörka, den ordlösa sidan av sin egen personlighet, att lita på den, att ge fan i att störa den. Bara den är i stånd att utför den hisnande akt av muskelkoordinationer, ballistiska beräkningar, millimeterfina inställningar av handleder, fotleder, dorsalmuskler som är en tennisserve.
Tennisserven är ett fönster till det okända.”
– – – – – – –
”Vad damen är i schack är serven i tennispelet. Inget slag har en så stor frihetsgrad, ingenting är så katastrofalt som  ett misslyckat handhavande av den och ingenting är så framgångsrikt som en effektiv serve.
Dessutom finns det ingenting som är så fruktansvärt avslöjande som en serve. Den talar om hur stort eller litet ens självförtroende är, ens styrka, ens bollkontroll, ens koncentration – allt.
Det finns ingenting som är offentligare än en tennisserve. Jämfört med en tennisserve är en bekänneseroman av ett veckotidningsfruntimmer ett kassaskåp.”
Kan servens innersta väsen beskrivas bättre? Knappast!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: