Elitsatsning, ett kontroversiellt begrepp

Elitsatsning inom barnidrotten har varit ett hett ämne i media under den halvannan månad som gått av det nya året. Det började i P1-programmet Kaliber på radion.
Här kom bland andra Svenska Tennisförbundets sportchef Johan Sjögren till tals. Utan att nämna den vid namn talade Johan sig varm för den kontroversiella s k Utvecklingstrappan.
Den kände idrottsläkaren Klas Östberg var förgruundsfigur i en artikel med rubriken ”Stoppa elitsatsningarna för barn” i Svenska Dagbladet i förra veckan. Bland medförfattarna märktes bl a tidigare idrottsgiganter som Börje Salming, Anders Gärderud och Thomas Fogdö.
Deras budskap är tydligt. Artikeln utgör en tämligen reservationslös och dogmatisk sågning av  elitsatsning i unga år. I Idrottens Affärer på nätet tar den alltid läsvärde Åke Stolt upp tråden och går i polemik under rubriken ”Ingen hjälp av lagom-fascism”.
Stolt är betydligt mer nyanserad än författargruppen i SvD. Han drar fram många skäl för att inte måla i bara svart eller vitt. Hans konstaterande att barn, som dras till idrotten, i allmänhet vill vinna och vara bäst och hans jämförelser med andra intressen som t ex musik och matematik är intressanta.
Hans avståndstagande från ”galna” idrottsföräldrar och inkompetenta tränare/ledare är befriande att ta del av.
Intressant i sammanhanget är också vad man egentligen lägger för betydelse i begreppet elitsatsning. I Riksidrottsförbundets riktlinjer för idrott för barn upp t o m 12 år nämns begreppen elitidrott/elitsatsning över huvud taget inte.För nästa åldersgrupp formulerar sig RF bl a så här:
Idrott för ungdomar upp till 18 år ska bedrivas
ur ett barnrättsperspektiv och följa FN:s konvention om barns rättigheter (Barnkonventionen).
• Alla flickor och pojkar som har talang och ambition att göra en seriös elitsatsning ska ges möjlighet att göra detta under socialt trygga former.
Man skall ha klart för sig att här är utgångspunkten 13-åringar.
Inom de flesta tennisklubbar gör man grupperingar i 10-12-årsåldern utan att vara i närheten av att göra elitsatsningar. Tennis är ju en tekniskt mycket svår sport. Spridningen blir snabbt stor redan från minitennisåldern. Efterhand blir en viss nivåindelning nödvändig, men ingen behöver för den skull bli utslagen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: