Rätt medicin?

Ungdomar slutar – åtminstone som tävlingsaktiva – alldeles för tidigt i de flesta delar av den svenska idrottsfamiljen. Detta dystra faktum gäller i hög grad inom tennisen.
Antalet tävlingsaktiva tennisjuniorer är redan från början lågt i förhållande till antalet ungdomar som faktiskt finns i verksamheten. Problemet debatteras, men lämpliga åtgärder är långt ifrån givna.
Region Syd tar i vår greppet att ersätta motsvarigheten till de gamla JDM-tävlingarna med en lagvariant. Nyordningen gäller för 16- och 18-årsklasserna. Det, som sedan mer än 50 år varit två åldersgrupper med singel- och dubbelklasser, ersätts med en enda tävling i lagform – två singlar och dubbel och förkortade matcher.
Att pröva nytt är förstås aldrig fel, när det aktuella upplägget inte attraherar. 16- och 18-årsklasserna har med åren samlat allt glesa deltagarfält. Senast, när vi arrangerade RM för Småland-Blekinge i Strandbjörket i höstas, tvingades vi ställa in båda de aktuella klasserna på flicksidan. På pojksidan var lottningsträden inte imponerande stora.
Men visst måste det kännas lite abrupt, när man efter att ha stigit ur 14-årsklassen, där fortfarande den gamla ordningen gäller, kastas in i spel mot 18-åringar. Nog kunde man väl kunnat ta det lite lugnare och behållit åldersskiktningen.
Det fanns en tid, då DM-tävlingarna hade hög status och var styrda av ett rigoröst regelverk. Att ta ett grepp av den typ som Region Syd nu gör hade varit omöjligt.
Årgångar som exempelvis de småländska 60-orna med topp 10-kvartetten Pelle Hjertqvist, ”Fidde” Rosengren, Håkan Johansson och Hans Carlsson spelade JDM med prestigeladdad självklarhet. Startfälten var mångdubbla jämfört med de senaste årens.
DM/RM-tävlingarna har alltså tappat status de senaste åren. En orsak kan förstås vara att tävlingarna drunknar i den strida strömmen av nationella juniortävlingar. Inom VTS har vi gott samvete för att oförtrutet ha jobbat med att hålla DM-tävlingarna högt. Jag är inte så säker på att så har varit fallet i alla Småland-Blekinge-klubbar.

Annonser

3 Responses to Rätt medicin?

 1. Fredrik Bengtsson skriver:

  Hej Åke!

  Om jag inte missminner mig så hade JDM:s P14-klass hela 93 deltagare utomhus 1987, då det arrangerades i Smålandsstenar Tennispark.

  • Åke Magnusson skriver:

   Fredrik!
   Det kan säkert vara så. Problemet nu är dock inte 14-åringarna, där deltagarantalet fortfarande är ok, även om det ligger en bit under 80-talets.

 2. Fredrik Persson skriver:

  Junior-DM 1991 i Staffanstorp (Skåne) 12-årsklassen hade 105 deltagare. Kan nog jämföras även med fornstora dagar i Småland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: