En fotbollslegendar som behärskade tennis också

Hasse Jeppson har avlidit 87 år gammal, kunde man ta del av i svenska media idag. Hasse Jeppson?
Det fanns en tid, då det gick att hävda sig på högsta nivå i mer än en idrott. Hasse Jeppson är en av de mest mytomspunna spelarna i svensk fotbollshistoria men också en spelare med numera tämligen bortglömd bakgrund i svensk tennis på elitnivå.
Så här uttalade han sig till Djurgårdens hemsida – det var i Stockholmsklubben han spelade på toppen av den svenska karriären – i samband med att han fyllde 80 år:

– Tennis och fotbollen gick väl stundtals bra att kombinera, säger Hasse. Bägge sporterna låg ju mig mycket varmt om hjärtat.

För den som inte är bekant med alla detaljer i sin tennishistoria kan nämnas, att Hasse Jeppson bl a vann Skolungdomens – det som sedermera blev SALK Open – 1944. Vidare var han som bäst rankad som nummer 7 i Sverige. Det var dock som fotbollsspelare han blev riktigt stor, men det är en annan historia…
Det går skrönor om tennisspelaren Hasse Jeppson som t ex den här. Hasse spelade tennis i Kungliga hallen och några blårandiga supportrar hade bestämt sig att gå och titta. Den förste vände snabbt i trappan och förkunnade för polarna:
– Grabbar vi drar, det är lugnt, Hasse leder med 15-0.
– – – – – – –
På Hasse Jeppsons tid var tjecken Jaroslav Drobny både Wimbledonvinnare och – några år tidigare – världsmästare i ishockey. På 30-talet vann Fred Perry, den engelske legendaren, först VM i bordtennis och därefter 8 Grand Slamtitlar varav 2 i Wimbledon. Hans landsmaninna Ann Haydon-Jones hann med en VM-final i pingis som 19-åring 1957, innan tennisen tog över med bl a Wimbledonvinst 1969.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.