Oroväckande

RM för Småland/Blekinge – 12- och 14-åringar – står för dörren i Strandbjörkshallen. För 8-10 år sedan hade det knappast funnits på kartan att ha DM i Småland för de två yngsta klasserna på samma plats. Inte ens Strandbjörkshallen, den största i distriktet, skulle ha räckt tillför ett vettigt arrangemang.
Anmälningarna stannar den här gången vid 78, en inte särskilt imponerande siffra. Om man jämför med motsvarande i Skåne/Halland, resten av Region Syd,  är skillnaden avgrundsdjup. Antalet anmälningar i söder och väster är långt över dubbelt så många som hos oss, låt vara att Skåne i tennis är mycket större än Småland och Halland avsevärt tennisstarkare än Blekinge.
Vid en titt på klubbfördelningen i Småland/Blekingetävlingen kan man konstatera att VTS med 31 spelare svarar för inemot 40% av totala deltagandet. Närmast kommer tävlingspigga Värnamo TK med 9 spelare. Tabergsdalen, som genom åren varit en stabil DM-klubb har bara 7 spelare, däribland endast 2 pojkar.
Som vanligt är Kronoberg nästan bara VTS. Man kan dock notera att Alvesta med 3 spelare övertrumfar betydligt större klubbar som Jönköping, Bankeryd, Vimmerby , Västervik och Smålandsstenar, som har bara en representant vardera.
Anrika Smålandsklubbar som Tranås, Nässjö, Bodafors och Oskarshamn lyser helt med sin frånvaro. Birger Folke är ju Tranås´ store tennisson, och i Nässjö fostrade Gösta Fast tennistalanger på löpande band. Från Bodafors kom både ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertquist. Oskarshamn är moderklubb för bl a Hans Carlsson och Åke Svensson, den senare idag verksam som tränare i Kalmar.
Mest bekymmersamt är det på flicksidan. För 6-7 år sedan var det jämbördigt mellan antal tjejer och killar i 12-årsklasserna i Smålands DM. Jämfört med då, är numerären tjejer ungefär halverat, fastän Blekinge tillkommit.
Dubbelklasserna är pinsamt tunna. Endast den för 14-årspojkar är acceptabel. Varför spelar så få 12-årspojkar dubbel? På tjejsidan är inte ett enda dubbelpar anmält i 14-årsklassen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: