Seger för föreningsdemokratin?

Riksidrottsmötet, det högsta beslutande organet inom svensk idrott, brukar sällan väcka större medial uppmärksamhet. Inför helgen, då landets mest inflytelserika idrottspotentater samlas i Luleå, har emellertid förspelet sett annorlunda ut.
Den stora frågan är den s k 51-procentsregeln för idrottsaktiebolag, d v s att mer än hälften av aktierna skall vara föreningsägda. Riksidrottsstyrelsens förslag är att varje specialförbund skall kunna avgöra huruvida man vill behålla eller avskaffa paragrafen. Det mesta tyder på att förslaget kommer att röstas ner.
I gårdagens Aftonbladet såg jag, att Tennnisförbundet är ett av de specialförbund, som tillhör jasidan. Vilka bevekelsegrunder har Stefan Dahlbo & Co? Är det bara att öppna för valfrihet eller har man djupare tankar om tennisens framtida organisation?
Frågan har i första hand drivits av de stora lagidrotterna, fotboll och ishockey. Syftet är förstås att hitta möjligheter att stärka klubbarnas ekonomi med bl a syftet att kunna hävda sig bättre internationellt.
Men så gjorde fotbollen en helomvändning, som kullkastade de tänkta majoritetsförhållandena. Stadgarna kräver 2/3-dels majoritet för att förslaget skall gå igenom. Allt tyder nu på att så inte kommer att bli fallet, i så fall en seger för föreningsdemokratin.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: