Nästan bara Skåne

Kalle Anka Cup har försvunnit inte bara som tävlingsnamn. Efterföljaren med det långa namnet har – mer eller mindre påtvingat – ett helt annat upplägg än den populära föregångaren.
Att vara en av fem smålänningar i Båstad var stort. Antalet från de lingonröda tuvornas land i den 18 spelare stora truppen som kommer att representera storregionen Syd i Sverigefinalen stannar vid 3.
Regionsfinalen i Jönköping underströk än en gång med all önskvärd tydlighet den förkrossande skånska dominansen i Region Syd. Hallänningen Gustav Nävarp var den ende, som slog in en kil i den skånska vinnarlistan. Bland tvåor och treor tillkom tre smålänningar och en hallänning.
Ur VTS-synpunkt gladde Emma Jeppsson i sin hittills klart bästa tävling med finalplats bland 11-årstjejerna. Kasper Qvarfordt blev VTS-are nummer två att vika en Båstadbiljett genom att blanka sin halländske motståndare Kevin Chahoud i matchen om tredje pris i pojkarnas 13-årsklass.
Summa summarum alltså, 13 skåningar, 3 smålänningar och 2 hallänningar till Båstad. Blekinge, det fjärde av de gamla distrikten,  blir däremot helt utan representation i Sverigefinalen. Skåne är förstås att gratulera, samtidigt som man tvingas konstatera, att en så förkrossande dominans knappast kan vara gynnsam för utvecklingen i regionen i stort.
Kalle Anka Cup var en tävling av blandad elit- och breddkaraktär. Det var stort och säkert inspirerande att representera sitt landskap i Båstad, även om man fick sig en rejäl omgång på banan. Det nya upplägget har både hängslen och livrem för att gardera sig mot nya Jonas Björkman-öden.
Jag är övertygad om att svensk tennis skulle må bra av en tävling av den gamla Kalle Anka-karaktären. Renodlade elittävlingar har vi så det räcker gott.

Annonser

2 Responses to Nästan bara Skåne

 1. Ola H skriver:

  Att en tävling byter namn måste vi leva med så lägg ner den diskussionen Åke! Kanske tom ngn VTS-tävling bytt sponsor genom åren med namnbyte som följd? Kanske var det en omöjlighet att ha amerikanska jurister efter sig från walt disney bara för att vi skulle spela lite tennis i Sverige?

  Upplägget kan däremot diskuteras. Det som en gång var ”sveriges största tävling” har minskat radikalt. I en region genomfördes tre (3!) klubbtävlingar bland kanske 50 föreningar. Alla skyller på SvTF men faktum är att vi har klubbledare/tränare idag som inte vågar/vill/kan stå upp för saker som en gång var självklart; som att spela SEB NG Cup, Seriespel, RM (DM) mm.

  Och vad skulle hindra oss, trots regionaliseringen som egentligen bara är en administrativ o ekonomisk ordning, att göra vissa saker landskapsmässigt igen?

  Jag hörde tex en vass idé om statushöjning på DM innan RM tog över som skulle passa som en tratt till SM, vilket inte alla måste spela. Tänk 23 DM-vinnare + de fem bästa på rankingen (som inte vunnit sitt DM) + 4 WC (ett till arrangörsklubb, ett till regionen osv) Där har ni ett 32-fält i tex ett 16-års JSM där sannolikt de tio bästa är med och ingen annan vinner JSM och på det här viset höjs DM:s status. Och självklart, de fem bästa på rankingen och WC;n får inte sina platser om de inte spelat sitt DM och gjort ett försök att nå dit – ingen taktik mao.

  • Åke Magnusson skriver:

   Ola!
   Jag har full förståelse för namnändringen. Däremot tycker jag att det är beklagligt att det blivit tvunget att överge det mycket lyckade tävlingsupplägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: